Siden 2015 har medarbejderne i den danske industri oplevet en reallønsfremgang på 6,5 procent - 2,5 procent mere end deres udenlandske kolleger.

Foto: Colourbox
10.10.19 DIB Nyheder

Flere år med stærk reallønsfremgang i industrien

Medarbejderne i den danske industri har gennem de sidste år oplevet større stigninger i reallønnen end deres udenlandske kolleger, viser nye tal. Det er et glædeligt tegn på, at både virksomheder og medarbejdere har haft udbytte af opsvinget, mener DI.

De sidste ti år har danske medarbejdere i industrien oplevet højere reallønsstigninger, end industrimedarbejdere i andre lande. Det viser en ny analyse, som Dansk Industri (DI) har lavet på baggrund af data fra Dansk Arbejdsgiverforening og Macrobond.

Analysen sammenligner lønudviklingen i Danmark med udviklingen hos vores vigtigste samhandelslande i perioden 2009-2019.

– Tallene viser, at den danske realløn nu har indhentet det efterslæb, der opstod i perioden efter finanskrisen. Dengang faldt reallønnen mere i Danmark end i udlandet, fordi vi både havde en svag konkurrenceevne og nogle meget høje lønstigninger – og det gjorde, at krisen ramte os hårdt, fortæller Steen Nielsen, som er vicedirektør i DI.

Det er glædeligt, for det viser, at medarbejderne har fået andel i den fremgang, virksomhederne har oplevet i de seneste år. Steen Nielsen, Vicedirektør

Medarbejdere har mærket opsvinget

Siden 2015 har medarbejderne i den danske industri dog oplevet en reallønsfremgang på 6,5 procent, mens gennemsnittet for landene i analysen er på blot fire procent. Det gør Danmark til landet med den næsthøjeste reallønsfremgang i de sidste fire år.

- Det er glædeligt, for det viser, at medarbejderne har fået andel i den fremgang, virksomhederne har oplevet i de seneste år. Samtidig er det lykkedes os at forbedre vores konkurrenceevne, så det er meget positivt, siger Steen Nielsen.

Den forbedrede konkurrenceevne betyder samtidig, at både virksomheder og medarbejdere står langt bedre end for ti år siden, hvis der skulle komme nye nedgangstider.

Polen har også oplevet fremgang

Polen er det land i analysen, som har oplevet den største reallønsfremgang. Fremgangen har været på mere end 20 procent siden 2015.

- Det er et udtryk for, at det er gået rigtig godt i Polen i de seneste år. De har både haft en meget høj vækst og en lav ledighed, og det er det, som vi ser afspejlet i denne her høje reallønsfremgang, siger Steen Nielsen.

Det polske lønniveau er dog stadig markant lavere end i Danmark, så det vil fortsat være attraktivt for polakker at arbejde i Danmark i de kommende år, påpeger han.

Selv om de fleste af landene i analysen har haft reallønsfremgang i de seneste år, er der også eksempler på det modsatte. Spanien, Belgien og især Norge har oplevet fald i reallønnen siden 2015.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold