29.01.20 DIB Nyheder

Amerikansk centralbank trodser Donald Trump og holder renten i ro

Nye tal: Den amerikanske centralbank (Fed) har netop annonceret, at renten holdes uændret i intervallet på 1,50 – 1,75 procent.

- Den amerikanske centralbank holder renten i ro, og det vil de formentlig også gøre i resten af 2020. Donald Trump har i de seneste dage kritiseret den amerikanske centralbank for ikke at sænke renten, men centralbanken bider altså ikke på præsidentens kritik. Centralbanken er uafhængig og ønsker ikke, at være en brik i præsidentens valgkamp, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Sidste år var der stor frygt for en forestående recession i amerikansk økonomi. Fed reagerede med tre hurtige rentesænkninger, hvilket har fået recessionsfrygten til at aftage lidt igen, siger Allan Sørensen.

Arbejdsmarkedet har ikke vist tegn på opbremsning, tværtimod ligger ledigheden her i starten af 2020 på det laveste niveau i 50 år. Lønvæksten er dog faldet til under tre procent, men inflationen er stadig under to procent og sikrer dermed en pæn fremgang i reallønnen.

- Den amerikanske centralbank har øje på inflationen og arbejdsmarkedet, når de skal vurdere doseringen af pengepolitikken. Så længe ledigheden forbliver på dette lave niveau er der ikke udsigt til rentesænkninger, tværtimod er der pt. mindst lige så stor chance for en rentestigning, siger Allan Sørensen.

- Usikkerheden omkring kursen i pengepolitikken skyldes især blandede signaler fra erhvervslivet. Servicesektoren ser stadig lyst på den aktuelle situation og venter øget omsætning og beskæftigelse - det modsatte gør sig gældende i de amerikanske industrivirksomheder, siger Allan Sørensen.

Servicesektoren er den helt store jobmotor i amerikansk økonomi. Mere end 70 procent af de beskæftigede er ansat i private servicevirksomheder.

- Den amerikanske centralbank har et af de kraftigste instrumenter i verdensøkonomien. Når Jerome Powell ændrer renten, er han dirigenten, der kan skrue op eller ned for tempoet i både USA, Danmark og resten af verdensøkonomien. Lige nu holder amerikansk økonomi en fin takt, så Fed har ikke haft grund til at svinge taktstokken i et andet tempo, siger Allan Sørensen.

Der ventes en vækst i amerikansk økonomi på cirka to procent i 2020.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold