Overenskomstaftalerne blev indgået, før Danmark og verden blev ramt af denne krise, og mange virksomheder står i en ekstraordinært svær situation, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

16.04.20 DIB Nyheder

DI: Ja til overenskomstaftale skaffer nødvendig ro på arbejdsmarkedet

Både lønmodtagere og arbejdsgivere har stemt ja til overenskomstfornyelsen 2020. DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen glæder sig men påpeger, at corona-krisen giver behov for lokale løsninger og politiske tiltag.

Overenskomstfornyelsen for 2020 er på plads, efter både lønmodtagere og arbejdsgivere har stemt ja. På arbejdsgiversiden blev mæglingsforslaget vedtaget med fuld opbakning i DA.

Midt i corona-krisen er det positivt og vigtigt, at der dermed er skabt ro om overenskomstfornyelsen og det danske arbejdsmarked de kommende tre år, mener DI. Det er dog klart, at coronakrisen har sat danske virksomheder og arbejdspladser under et ekstraordinært hårdt pres. Derfor bliver der brug for at stå sammen om lokale løsninger rundt omkring på mange virksomheder – ligesom der er brug for politiske tiltag, som i den kommende tid bidrager til at styrke virksomhedernes konkurrencekraft, så længe vi står i denne svære situation.

- Dansk erhvervsliv befinder sig lige nu i efterkrigstidens værste krise, så det sidste, som virksomhederne behøver lige nu, er yderligere usikkerhed og uro på arbejdsmarkedet. Derfor er det positivt, at både arbejdstagere og arbejdsgivere har stemt ja til overenskomsten. Det sikrer stabilitet og ro om fremtiden på dette felt – og det viser, at parterne tager ansvar, siger adm. dir. i DI Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: OK2020 – mæglingsskitse på plads i skyggen af Covid19

Ekstremt svær situation

DI-direktøren glæder sig over overenskomster, der generelt er afbalancerede, indeholder øget fleksibilitet for virksomhederne, administrative forenklinger og mere ligestilling gennem mere øremærket orlov til fædrene. Han har dog også sine bekymringer.

- Overordnet er overenskomsterne gode. Men det er åbenbart, at aftalerne blev indgået, før Danmark og verden blev ramt af denne krise, og mange virksomheder står i en ekstraordinært svær situation. Der bliver i den grad brug for, at man lokalt på hver enkelt virksomhed finder de lokale løsninger, der er behov for. Og der bliver brug for politiske tiltag, som i den kommende tid bidrager til at styrke virksomhedernes konkurrencekraft og holder hånden under danske arbejdspladser, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han håber, at politikere, lønmodtagere og virksomheder i fællesskab kan sikre, at Danmark kommer hurtigst og bedst muligt gennem krisen.

Arbejdsgiverne har indgået en aftale med 93 procent af lønmodtagerne. Efterfølgende har Forligsmand Jan Reckendorff sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) udarbejdet et samlet mæglingsforslag, hvor også en overenskomstfornyelse for de sidste syv procent indgår. Det er det mæglingsforslag, de danske lønmodtagere i private virksomheder nu har nikket til.

Den ny overenskomst har virkning fra 1. marts 2020. Læs mere på DI's OK 2020 side

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4782
  • Mobil +45 2236 3138
  • E-mail larb@di.dk

Relateret indhold