15.04.20 DIB Nyheder

Ledigheden får coronabarometeret til at pege på dyb krise

Nye tal: Stigende ledighed, faldende aktiekurser og skuffende tal fra en række andre ledende indikatorer får nålen på DI’s nye coronabarometer til at pege nedad – helt nedad. Og der er desværre ikke udsigt til bedring lige foreløbig, vurderer DI’s vicedirektør Steen Nielsen.

Selvom nyledigheden den seneste uge er steget mindre, end den gjorde i begyndelsen af coronakrisen, ser vi stadig stigninger, der ligger vel over normalen. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. Sammen med en række andre økonomiske indikatorer får det DI’s nye coronabarometer til at pege på dyb krise, og det billede bliver desværre nok ikke bedre frem mod 1. maj, hvor vi vil se en stigning i ledigheden fra de medarbejdere, der er blevet afskediget med en måneds opsigelse, siger vicedirektør Steen Nielsen, DI.

- Ledigheden stiger her efter påske i et lavere tempo, end vi så i starten af coronakrisen, men dog stadig med dobbelt så mange nye ledige som på en normal tirsdag. Og vi kommer til at se endnu større stigninger, når vi rammer månedsskiftet, fordi de medarbejdere, der har mistet deres job med en måneds opsigelse, vil melde sig ledige der. Det samme vil ske om yderligere to måneder, når afskedigede medarbejdere med tre måneders opsigelse melder sig ledige, siger Steen Nielsen.

- Det kan være svært at følge helt med i, hvordan det egentlig står til i Danmark med den store mængde af tal, vi hele tiden hører om, herunder nyledigheden. Derfor har vi taget ti ledende økonomiske indikatorer og sammensat til et ’coronabarometer’, der kan give ét samlet billede af den økonomiske situation i Danmark. På den måde kan man hurtigt få overblik og følge situationen. For bare fire uger siden pegede barometeret på højkonjunktur – nu peger det på dyb krise, siger Steen Nielsen.

- Selvom mange mister deres job i disse dage, skal vi også glæde os over, at mange trods alt har haft mulighed for at beholde deres. Det skyldes både, at en del virksomheder formår at holde dampen oppe og har arbejde til deres medarbejdere. Men selv hos flere af de virksomheder, der er nødt til at sende deres ansatte hjem, kan det lade sig gøre uden at skulle afskedige. Det skyldes i høj grad trepartsaftalen om lønkompansation og hjælpepakkerne, der sammen er med til at holde hånden under vores samfund og allerede har reddet mange tusinde job, siger Steen Nielsen.

Se DI’s coronabarometer her: https://www.danskindustri.dk/covid19/dis-coronabarometer/

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold