Mørke skyer trækker sig sammen over mange virksomheder, viser ny analyse fra Dansk Industri.

15.10.21 DIB Nyheder

4 ud af 10 virksomheder er i langvarig krise

Størstedelen af den økonomiske vækst kommer fra ret få store virksomheder. Og set over en 5-årig periode går 4 ud af 10 virksomheder tilbage eller lukker, viser ny analyse.

Hvis der var nogle, der gik og troede, at det kun var når corona rasede, at virksomhederne havde udfordringer, så gør en ny analyse dem klogere.

Analysen, der er udarbejdet af Dansk Industri (DI), viser nemlig, at selv uden en pandemi, så oplever 4 ud af 10 danske virksomheder tilbagegang eller lukker helt i løbet af en femårig periode.

- Det er ret bemærkelsesværdige tal og viser jo meget godt, at succes absolut ikke er noget virksomhedslederne og deres medarbejdere kommer sovende til. Der skal virkelig knokles igennem, siger Morten Granzau Nielsen, underdirektør i DI.

Han mener, at tallene understreger, hvor vigtigt det er at skabe gode vilkår for virksomhederne.

- Virksomhedernes tilbagegang er også en bet for samfundet. Det er kun, hvis vi har dygtige og succesfulde virksomheder, at  vi kan skabe arbejdspladser og skattekroner, der kan finansiere alt fra skoler til plejehjem, siger Morten Granzau Nielsen.

Læs hele analysen.

Få virksomheder med succes

I DI’s analyse måles vækst og tilbagegang på baggrund af udviklingen i bruttofortjenesten. 

Ifølge DI’s analyse er det 12 procent af virksomhederne, der har oplevet stor fremgang - vækst på over 10 procent årligt - i perioden fra 2013 – 2018. 21 procent har oplevet moderat fremgang – defineret som en vækst på mellem 0 og 10 procent. Mens 40 procent – som nævnt – har oplevet tilbagegang eller er lukkede. De resterende 27 pct. af virksomhederne er nystartede.

Udviklingen i virksomhedernes resultater er bemærkelsesværdig fordi, at de går kontra virksomhedernes egen tro på succes. Flere undersøgelser viser således, at de færreste virksomhedsledere tror, at de vil komme i problemer.

I sig selv er det dog ikke overraskende, at der er forskel på virksomhedernes tro på fremtiden og de barske realiteter, mener Morten Granzau Nielsen fra DI.

- Når man hver dag kæmper for sin overlevelse og kæmper for at skabe fremgang, så er man nødt til at tro på, at det vil lykkes, siger han.

Ifølge DI’s tal kan mere end halvdelen af den samlede nettofremgang for alle virksomheder fra 2013 til 2018 tilskrives knap 350 store virksomheder med kraftig vækst.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold