Erhvervsordfører Mona Juul (K) drømmer om en taskforce, der skal udarbejde lister med tåbelige regler og byrder, som virksomheder straks kan slippe for.

Foto: Birthe Vembye
20.10.21 DIB Nyheder

Mona Juul vil af med snigende byrder

Danske virksomheder er så gode til at tilpasse sig den ene mærkværdige lovgivning efter den anden, at de ofte har svært ved at pege på byrder, der kan lettes eller helt fjernes, mener erhvervsordfører Mona Juul (K). Hun drømmer om en taskforce, der skal udarbejde lister med tåbelige regler og byrder.

Ny SMV-chef støtter Frederiksens ambition om færre og bedre love” skrev DIBusiness.dk i forbindelse med statsminister Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget.

Her fremlagde SMV-chef i Dansk Industri (DI), underdirektør Kim Haggren, en række forslag, der kan gøre hverdagen lettere for danske virksomheder.

Vi har spurgt erhvervsordfører Mona Juul (K), hvad hun mener om forslagene:  

 

Forslag: Folketinget skal sætte mål om at lette administrative byrder for 3 milliarder kroner.

Svar: Byrderne skal lettes mest muligt! Og gerne mere end 3 milliarder kroner, hvis vi kan finde den rigtige balance i det. Et udgangspunkt med 3 milliarder kroner er fornuftigt, men det er dælme vigtigt, at vi ikke stopper, hvis vi kan lette byrderne mere end det. Det tror jeg godt vi kan.  

 

Forslag: ”One in, one out”-konceptet (byrdefuld regel ud, hver gang der kommer en ny byrdefuld regel ind) indføres i Danmark. 

Svar: Ja, selvfølgelig. Det er bare sund fornuft. Det handler grundlæggende om at lave et byrdestop for danske virksomheder - og det er vi helt med på. Desværre peger al lovgivning bare den anden vej. Der sniges løbende mere ind. Flere krav. Og desværre oplever jeg også, at det går den helt  forkerte vej mht virksomhedernes retssikkerhed.

 

Forslag: Når en lov skal revideres, skal den samtidig gennemgås for mulig regelforenkling

Svar: Ja! Det bør vi altid gøre, når vi vedtager lovgivning fra Christiansborg. Ligesom vi bør sikre, at love kan forstås ude i virkeligheden. Det kniber lidt, og når så myndigheder svarer tåget på spørgsmål, efterlader vi virksomhederne på perronen. Det kan vi ikke være bekendt.

 

Har du forslag til flere tiltag, der kan lette de administrative byrder for virksomheder?

Svar: Desværre er det ofte sådan, at virksomhederne er så gode til at tilpasse sig den ene mærkværdige lovgivning efter den anden, at de ofte har svært ved at pege på byrder, der kan lettes eller helt fjernes. Det kommer simpelthen snigende. Men reelt skal vi se på, hvad der egentligt skaber værdi. Det gør det fx ikke at bruge en frygtelig masse tid på at finde ud af, om der er afgift på pistacie sauce, når der ikke er på jordbær sauce. Det giver lige så lidt mening at bruge tid på, som at drøfte indgående om balloner til kampagne skal være grønne eller gule. Min drøm er, at vi sætter en task force ind der skal følge diverse virksomheder, og ud fra dette udarbejde liste med tåbelige regler og byrder, som ikke skaber værdi - og som straks droppes. Loven skal være klar, enkel og til at forstå. Og det skal være muligt have en bare nogenlunde fornuftig drøftelse med det offentlige hvis behov. Også en drøftelse der ikke strækker sig over måneder, der efterlader virksomhederne i et limbo, og med tab af konkurrencekraft.

Læs også: Velfærdslov er uambitiøs betontænkning, mener Sandahl

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Claudia Westh Lonning

Claudia Westh Lonning

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3214
  • Mobil +45 4244 5663
  • E-mail clwl@di.dk

Relateret indhold