15.10.21 DIB Nyheder

Stærkt stigende importpriser rammer dansk erhvervsliv hårdt

Nye tal: Det er blevet dyrere at producere varer for danske virksomheder efter stigning i importpriser – dog er den samlede inflation for forbrugerne stadig lav.

Importprisindekset er i september steget med 11,8 procent over det seneste år. Det er den største stigning i indeksets 16 års lange historie. De største stigninger i importpriserne ses inden for råstofindvinding og energiforsyning, som er steget med henholdsvis 80 og 240 procent.

- Prisen på import er steget kraftigt. Det er især prisen på råstoffer og energi der er skudt i vejret. De høje importpriser øger produktionsomkostningerne, og det rammer mange virksomheder hårdt, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Industriens samlede importpriser er over det seneste år steget med 8,7 procent, industriens danske producentpriser tilsvarende er steget med 4,0 procent.

- Industriens salgspriser er ikke steget lige så meget som deres importpriser. Det giver et forringet bytteforhold, som sætter indtjeningen under pres, siger Allan Sørensen.

- Det er blevet markant dyrere at producere varer over det seneste år, og den del af danskernes forbrug er også steget mere i pris end tjenesterne. Tjenester har slet ikke samme indhold af råstoffer og energi, siger Allan Sørensen.

De danske forbrugerpriser steg med 2,2 procent i september, hvoraf brændsel og el stod for hovedparten af stigningen.

- Den samlede inflation er også steget, men de højere importpriser har ikke ramt de danske forbrugere lige så hårdt. Renset for energi og uforarbejdede fødevarer er inflationen stadig forholdsvis behersket i Danmark, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold