Branchedirektør i DI Sidsel Dyrholm Holst (tv) besøgte mandag i Mosaikhjørnet, hvor ejeren Tanja Marianne Foged kunne åbne dørene for privatkunder for første gang i flere måneder.

01.03.21 DIB Nyheder

Glæde over genåbning – vi skal have alle butikker med

Mandag kunne Mosaikhjørnet og en række andre danske butikker atter åbne dørene for privatkunder. Nu skal vi have alle butikker med, mener DI

Vi har gjort alt klart og følger de forskellige retningslinjer, så det er godt igen at få de private kunder ind i vores butikker.

Det fortæller Tanja Marianne Foged, ejer af Mosaikhjørnet som sælger fliser og indretning til badeværelser fra tre butikker i Aalborg, Brønshøj og Glostrup.

- Vi har haft en god handel via vores webshop under nedlukningen, men det er mere krævende, fordi vi skal bruge fem gange så mange ressourcer på at betjene en kunde online, som hvis de kommer ind i butikken, siger hun.

Branchedirektør i DI Handel, Sidsel Dyrholm Holst, påpeger, at selv om en lang række butikker heldigvis har kunnet opretholde noget salg via e-handel og click & collect ordninger, så kan det i langt de fleste tilfælde ikke opveje det tab, som mange butikker har oplevet ved at skulle holde deres fysiske butikker lukket. Derfor er det rigtig positivt, at mange nu igen kan slå dørerne op for private kunder.

DI: Vi skal have alle butikker med

- Jeg ved, at butikkerne gør deres yderste for at håndtere genåbningen på en fornuftig og sundhedsforsvarlig måde. De har været vant til restriktioner gennem en længere periode. Også før den seneste nedlukning. Derfor er langt de fleste mere end klar til at håndtere de krav og restriktioner, som denne genåbning indebærer, siger hun.

Ifølge Sidsel Dyrholm Holst er det vigtigt, at vi får alle butikkerne åbnet op i nær fremtid. Det gælder både dem i storcentre, stormagasiner og selvfølgelig de større butikker over 5000 kvadratmeter. Sidstnævnte må indtil videre kun holde åbent for kunder efter bestilling af tid, på trods af, at de har god plads og mulighed for at indrette sig, så de overholder alle anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

- Jo flere butikker der holder åbent, jo nemmere er det at sikre, at der ikke samles for mange personer på de samme steder. Men det skal selvfølgelig ske med restriktioner i forhold til antallet af kunder og andre tiltag, så vi kan minimere smittespredningen siger Sidsel Dyrholm Holst.

Læs også: En genåbningsplan skal være hurtig, konkret og forståelig

Jo flere butikker der holder åbent, jo nemmere er det at sikre, at der ikke samles for mange personer på de samme steder. Sidsel Dyrholm Holst, Branchedirektør

Gode råd til genåbning

De overordnede retningslinjer ligger klar på Virksomhedsguiden.dk, og Sidste Dyrholm Holst pointerer, at butikkerne blandt andet skal være opmærksom på de skærpede kvadratmeterkrav og afstandskrav på 2 meter. Derudover er det også vigtigt, at kunderne ikke samler hele familien når de skal ud og handle, men tilstræber kun at handle én person ad gangen.

Butikker over 5000 kvadratmeter kan på forskellig vis give adgang for privatkunder, der har booket en tid på forhånd.

-  Det kan gøres lavpraktisk, bl.a. via SMS eller mail eller via et online bookingsystem, hvis butikken har det til rådighed,. Det er vigtigt at kundenefterfølgende kan modtage en bekræftelse på sin tidsbestilling, så den kan dokumenteres., siger Sidsel Dyrholm Holst.

Salg reddet med webhandel

Hos Mosaikhjørnet kommer 40 procent af omsætningen fra privatkunder, hvor det er lykkedes at redde salget ved at satse på e-handel. Resten køber erhvervskunder, hvor murere og andre har haft adgang til butikkerne under coronanedlukningen.

Betingelserne under nedlukningen har dog undervejs været uklare, fortæller Tanja Marianne Foged.

- Det har ikke altid været helt tydeligt, hvad vi måtte og hvad vi ikke måtte. Det skabte nogle frustrationer og konflikter med andre i branchen, der har holdt kundemøder for private. Men samtidig har vi også fået udviklet vores forretning og testet at vores forskellige processer har fungeret under nedlukningen, siger hun.

Læs også: Her er DI's genåbningsplan for Danmark

Fakta

Betingelser for genåbning af butikker

  • Udvalgsvarebutikker under 5000 kvadratmeter kan genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Der må maksimalt tillades adgang for 1 person pr. 10 kvadratmeter gulvareal i lokaler mellem 0 og 1.999 m2, hvortil der er offentlig adgang.
  • Gulvarealet opgøres indvendigt væg til væg uanset inventar m.v. Er gulvarealet under 10m2, må der tillades adgang for 1 person. I lokaler mellem 2.000 og 4.999 m2 må der maksimalt tillades adgang for 1 kunde pr. 20 m2 gulvareal, hvortil der er offentlig adgang, dog minimum 200 personer.
  • Udvalgsvarebutikker over 5000 kvadratmeter eller derover kan holde åben mod tidsbestilling for et meget begrænset antal kunder. Kvadratmeterkravet forventes at blive 250 kvadratmeter pr. kunde.
  • Opgørelsesmetoden for antal kvadratmeter er den samme som tidligere i nedlukningen. Det vil sige, at der alene er tale om områder med offentlig adgang. Værksted, lager og administration, hvor kunder ikke har adgang, tæller ikke med i opgørelsen.
  • Læs mere på virksomhedsguiden.dk

Kilde: DI Handel

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Uffe Hansen