Fyrtårne har mange formål. Dansk erhvervsliv har brug for nye fyrtårne, der kan løfte samfundet ud af coronakrisens skygge og skabe nye arbejdspladser og vækst, mener erhvervsminister Simon Kollerup. Syv vækstteams får tre måneder til at komme med anbefalinger.

Foto: Skyfish
02.03.21 DIB Nyheder

Regering indleder jagt på erhvervslivets nye regionale fyrtårne

Med input fra syv regionale væksteams vil regeringen skabe lokal vækst efter coronakrisen. DI, CP Kelco A/S og Grundfosfonden ser stort potentiale i at bidrage.

Regeringen øremærker nu en halv mia. kr. til en indsats for at genrejse erhvervslivet efter coronakrisen. Erhvervsministeriet opretter derfor syv regionale vækstteams med blandt andet lokale virksomheder, der i maj skal komme med anbefalinger til, hvordan erhvervslivet kan skabe vækst og arbejdspladser i alle kroge af Danmark.  

Dansk Industri roser initiativet og ser frem til, at stærke regionale virksomheder får mulighed for at sætte afgørende aftryk på arbejdet.   

- Vi skal finde veje ud af coronakrisen, som åbner for muligheder og ny udvikling i alle dele af landet. Det er et længe næret ønske fra os i erhvervslivet, så derfor er vi i DI rigtige glade for at det nu bliver til virkelighed, siger DI’s medlemsdirektør Anders Søndergaard Larsen.

Input fra erhvervslivet centralt

Hvert vækstteam skal identificere lokale "erhvervsfyrtårne," der har potentiale til at styrke vækst og beskæftigelse inden for et geografisk afgrænset område.

De kan også komme med anbefalinger til tiltag og ændringer i regulering, som kan være til gavn for erhvervslivet uden for de store byer. DI-direktøren fremhæver, at der er en stærk virksomhedsrepræsentation i alle syv vækstteams.

- Det er virksomhederne, der har fingeren på pulsen i lokalområdet, og som kan pege på potentialer ved at fremme særlige lokale styrkepositioner inden for eksempelvis vandteknologi, CO2-lagring, robotteknologi eller life science, siger Anders Søndergaard Larsen.

Læs mere: Regering nedsætter syv vækstteams

Det er vigtigt med samspillet mellem brancher, det private og det offentlige samt institutioner. Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør, Grundfos fonden

Mange temaer på bordet

Fondsdirektør i Grundfos fonden, Kim Nøhr Skibsted er formand for det midtjyske vækstteam. Vandteknologi er en styrkeposition i regionen, og han ser det som både et ansvar og en mulighed at stå i spidsen for arbejdet. Vækstteamet vil dog se på mere end vandteknologi. En bredere vifte af temaer vil sikkert komme på bordet. 

- Det er klogt at fokusere på de områder, hvor man har de bedste kompetencer og en mulighed for at gøre en forskel. Det gælder både i Danmark, men også fordi det kan hjælpe med at få gang i eksporten efter coronakrisen, siger Kim Nøhr Skibsted og fortsætter:  

- Her er vandteknologi oplagt i vores område. Vi har dog også eksempelvis stærke fødevarevirksomheder og andre industrier, så jeg forudser, at det digitale aspekt vil fylde en del. Det er vigtigt med samspillet mellem brancher, det private og det offentlige samt institutioner. Vækstteamet skal samtidig arbejde hurtigt, hvilket giver god mening, fordi vi formentlig og forhåbentlig er på vej ud af coronakrisen.

Direktør Jørn Stryger, CP Kelco A/S, er formand for Vækstteam Sjælland. Han glæder sig også over indsatsen.

- Sjælland og øerne har en bred erhvervsbase, og med vækstteamets arbejde kan vi understøtte en fyrtårnproces med fokus på biosolutions og dermed bane vejen for en grøn vækst- og eksportsucces til gavn for hele Sjælland og øerne, siger han.

Kollerup: Behov for stærke virksomheder

Et bredt net af hjælpepakker har hjulpet danske virksomheder og arbejdspladser under coronakrisen. Men det kan ikke stå alene, pointerer erhvervsminister Simon Kollerup. Der er brug for at agere langsigtet, og til det arbejde er input fra de syv væksteams en faktor, der kan opdyrke lokale erhvervsfyrtårne og genstarte væksten.

- Behovet for stærke virksomheder er kun blevet endnu vigtigere efter corona, og her vil de nye vækstteams vise vejen mod vækst, nye arbejdspladser og grønne løsninger i hele landet, siger erhvervsministeren.

DI: Vi skal lære af finanskrisen

DI bakker op om regeringens mål om at skabe balance mellem land og by. Erfaringerne fra tidligere kriser - særligt finanskrisen – har ifølge DI vist, at ledigheden risikerer at ramme skævt og især går ud over landdistrikterne.

- Det er vigtigt, at vi hele tiden arbejder for at sikre stabile rammevilkår for danske virksomheder. Det gælder uafhængigt af, hvilket geografiske område, vi fokuserer på. Det er derfor min opfordring, at vi med de regionale vækstteams også ser nærmere på, hvordan vi kan gøre det enklere og billigere at drive virksomhed i Danmark, siger Anders Søndergaard Larsen.

Læs også: Brug for hurtig og konkret genåbningsplan

Fakta

De syv vækstteams består af lokale repræsentanter fra erhvervsliv, fagbevægelse, kommuner, erhvervshuse og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Flere medlemmer af DI er repræsenteret i de regionale vækstteams.

  • Vækstteam Bornholm: Grøn energi relateret til energiø (formand Henriette Hallberg Thygesen, A.P Møller Maersk)
  • Vækstteam Fyn: Maritime erhverv og robotter (formand Claus Jensen, Dansk Metal)
  • Vækstteam Hovedstaden: Life science (formand Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk)
  • Vækstteam Midtjylland: Vandteknologi (formand Kim Nøhr Skibsted, Poul Due Jensen Fond, Grundfos Fond)
  • Vækstteam Nordjylland: CO2-fangst, lagring og udnyttelse (formand Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland A/S)
  • Vækstteam Sjælland og øerne: Biosolutions (formand Jørn Stryger, CP Kelco)
  • Vækstteam Sydjylland: Omstilling fra olie til grøn industri

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Anders Søndergaard Larsen

Anders Søndergaard Larsen

TBD

  • Direkte +45 3377 3799
  • Mobil +45 2060 6962
  • E-mail asl@di.dk

Relateret indhold