28.04.21 DIB Nyheder

Mange virksomheder mangler medarbejdere

Nye tal: Mange virksomheder har så store udfordringer med at skaffe medarbejdere, at det bremser deres produktion, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Især virksomheder inden for byggeriet oplever problemer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere, men det gælder også inden for industrien og service.

- Det er overraskende, at skiftet fra coronakrise til mangel på medarbejdere er sket så hurtigt. Det hænger sammen med, at de økonomiske hjælpepakker har reddet os igennem krisen uden noget stort tab af arbejdspladser, og at mange virksomheder hurtigt er på vej op i omdrejninger igen. Vi står derfor allerede i en situation på arbejdsmarkedet, hvor mange virksomheder har svært ved at få fat på de medarbejdere, som de har brug for, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Steen Nielsen.

Byggeriet har ikke været ramt af nedlukninger under coronakrisen, men har modsat oplevet stor efterspørgsel. I bygge og anlæg er det hver fjerde virksomhed, der begrænses i produktionen på grund af mangel på medarbejdere. I industrien opleves der også stor travlhed. Her svarer 9 procent af virksomhederne, at de oplever produktionsbegrænsninger på grund af mangel på medarbejdere.

- Både industrien og byggeriet oplever i øjeblikket stor travlhed. Tilstrækkeligt og kvalificerede medarbejdere er en forudsætning for, at virksomhederne kan følge med efterspørgslen. Det er nu, vi skal rette blikket mod løsninger på, hvordan vi kan hjælpe virksomhederne med at få adgang til tilstrækkeligt kvalificerede medarbejdere, siger Steen Nielsen.

- Hvis vi skal se fortsat fremgang på arbejdsmarkedet og i økonomien, så er det vigtigt at sikre virksomhedernes adgang til dygtige medarbejdere. Det er nødvendigt at lempe adgangen til udenlandske medarbejdere, forbedre integrationen samt at øge incitamenterne for seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet, siger Steen Nielsen.

Læs også: Faglært arbejdskraft: Positivlisten er proppen, som skal lukke hullet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold