31.05.21 DIB Nyheder

DI: Is i maven på boligmarkedet lidt endnu

Prisen på enfamiliehuse er steget næsten 13 procent på et år. Men politikerne bør vente med at gribe ind for at bremse udviklingen på boligmarkedet, mener DI

- Som 2021 er skredet frem, er boligmarkedet rykket stadig tættere på epicentret for den politisk-økonomiske debat. Især de kraftigt stigende boligpriser har givet anledning til overvejelser om et eventuelt politisk indgreb allerede på denne side af sommerferien. DI opfordrer i den sammenhæng til is i maven lidt endnu, siger DI's boligøkonom Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik var årsstigningen på ejerlejligheder 10,8 procent i 1. kvartal 2021 og 12,8 procent på enfamiliehuse, mens sommerhuspriserne i snit er steget hele 17,9 procent fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021.

- En årsstigning på næsten 13 procent for enfamiliehuse er den højeste prisstigning i statistikkens historie, og det vidner om, at boligfesten i høj grad er rykket ud på villavejene, siger Bo Sandberg.

- Der handles boliger i stor stil i forstæderne til de store byer, hvor alt i øjeblikket kan sælges. Men ret bemærkelsesværdigt er det faktisk i Vest- og Sydsjælland, at der har været den største procentvise årlige vækst i antal bolighandler - nemlig over 60 procent, siger DI-boligøkonomen.

- Fremadrettet skal man holde øje med, om boligprisudviklingen afviger fra udviklingen i de underliggende økonomiske forhold som renter, disponibel indkomst og boligbyrde. Samtidig bør man glæde sig over, at boligmarkedet med mange handler, mange renoveringsopgaver, og også stigende priser, viste sig at være en meget vigtig stabiliserende faktor i dansk økonomi under coronakrisen, siger Bo Sandberg.

DI har noteret sig, at regeringen i sin økonomiske redegørelse dels fremhæver den lave boligbyrde – boligudgifter i procent af den disponible indkomst – og dels forventer, at 2021 vil være et ekstraordinært år.

- Tiden er ikke til panikindgreb på boligmarkedet. Som minimum bør man afvente, hvad der sker med adfærden efter sommer, hvor coronarestriktionerne er på retur, og hvor renten ventes at kravle lidt opad. Det er værd at notere, at Finansministeriet regner med, at boligpriserne ekstraordinært stiger med 11,2 procent i år, men så falder tilbage til en mere moderat vækst på 3,1 procent i 2022, siger Bo Sandberg.

- Familiernes boligbyrde ligger i øjeblikket på det laveste niveau siden årtusindskiftet, hvilket er et sundhedstegn midt i den galopperende udvikling på boligmarkedet. Endelig må man også holde fast i, at det bedste redskab i værktøjskassen til at dæmpe udsving på boligmarkedet, er den skattereform, der allerede er vedtaget, men desværre først træder i kraft i 2024 på grund af forsinkede vurderinger, siger DI's skatte- og boligøkonom Bo Sandberg.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold