Lettere adgang til at hyre udenlandske medarbejdere vil Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kæmpe for ved efterårets forhandlinger om næste års finanslov.

Foto: Thomas Arnbo
28.09.21 DIB Nyheder

Venstre: Vi vil skaffe 25.000 medarbejdere

Årets finanslovsforhandlinger skal bane vej for, at virksomheder får ekstra arbejdskraft her og nu. Det slog Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, fast i sin tale ved DI’s topmøde.

Erhvervslivets mangel på hænder og hoveder skaber alvorlige udfordringer. Derfor vil Venstre fremlægge forslag, der kan skaffe ekstra 25.000 medarbejdere, når partiet om kort tid byder ind med sit udspil til næste års finanslov.  

Det afslørede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen i sin tale ved DI’s topmøde den 28. september.

Han henviste til, at mangel på arbejdskraft er et gennemgående tema, når han besøger danske virksomheder. En mangel der er rekordstor i flere brancher.

- Det er en alvorlig situation. Ikke bare for virksomhederne. Det er det også for vores samfund. Men samtidig er det en mulighed for at få flere med. Og den skal vi gribe, sagde Venstre-formanden og tilføjede:

- I vores eget finanslovsforslag, som vi er på vej med, vil vi i hvert fald anvise forslag, der øger antallet af hoveder på arbejdsmarkedet med 25.000.

Sandahl opfordrer: Lad os få lidt mere action

Virksomheder kan ansætte 32.000

Manglen på medarbejdere er vokset vildt i løbet af de seneste tre måneder, viser ny analyse fra Dansk Industri. Hvor virksomhederne i juni kunne have ansat yderligere 18.000 medarbejdere, er tallet nu 32.000. Beregningen er baseret på svar fra danske virksomheder her i september, og som er de nyeste tal for manglen på medarbejdere. 

Jakob Ellemann-Jensen har deltaget i de første runder af reformdrøftelser med regeringen på baggrund af udspillet ”Danmark kan mere”, hvor målet umiddelbart er at finde cirka ekstra 10.000 medarbejdere, som kan erstatte de danskere, der vælger Arne-pensionen.

Læs ny DI-analyse om mangel på medarbejdere

Det er et problem, at man ikke løser de akutte udfordringer med mangel på arbejdskraft, vi har her og nu. Ikke om to, tre eller fem år. Men som I oplever lige nu her i efteråret Jakob Ellemann-Jensen, formand, Venstre

Udenlandsk arbejdskraft her og nu

Venstres leder pointerede samtidig, at han i reformforhandlingerne savnede udspil, der kan hjælpe virksomhederne på den korte bane.

- Det er et problem, at man ikke løser de akutte udfordringer med mangel på arbejdskraft, vi har her og nu. Ikke om to, tre eller fem år. Men som I oplever lige nu her i efteråret, sagde han til de fremmødte virksomhedsledere.

Venstres løsning på dette er at åbne mere op for udenlandske medarbejdere. Det vil være et af de elementer han tager med til finanslovsforhandlingerne får at skaffe de ekstra 25.000 medarbejdere.

- Det er ét af de håndtag, vi kan dreje på, som vil kunne give os mere arbejdskraft allerede i morgen, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre har foreslået at sænke beløbsgrænsen med 100.000 kr. til 345.000 kr., hvilket er den minimumsløn som udenlandske medarbejdere skal modtage i danske job.

Erhvervsliv skal bidrage

Venstres formand afsluttede sin tale til DI’s medlemmer med et løfte om, at han vil kæmpe for virksomhederne – men også med en opfordring til at erhvervslivet bidrager mere aktivt.

- Hvis vi skal sikre den arbejdskraft, danske virksomheder har brug for. Så kræver det, at vi alle tager ansvar.

For selvom arbejdsløsheden er lav, er der stadig mennesker, der går ledige. Dem skal vi have i arbejde. Og det er et fælles ansvar at sikre, at det sker, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Han anerkendte, at mange virksomheder i dag tager ansvar, men håbede også, at endnu flere vil være med.  

- Jeg håber, I vil være med til at give endnu flere en mulighed for at lykkes. Vi står nemlig med en gruppe mennesker, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, sagde Venstre-formanden og fortsatte:

- Det vil både komme det enkelte menneske til gavn, der pludselig får noget at stå op til om morgenen. Og det vil bidrage til at løse udfordringen med mangel på arbejdskraft. For ingen kan alt, man alle kan noget.

Se hele Jakob Ellemann-Jensens tale ved DI's topmøde her.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold