31.01.22 DIB Nyheder

DI: Boligmarkedet er tilbage på normalt niveau

Efter et vildt år med store prisstigninger er boligmarkedet tilbage på et normalt niveau. DI’s boligøkonom forudser perioder med modvind i det kommende år.

Prisstigningen på boliger nærmer sig et normalt niveau. På et år er prisen på ejerlejligheder steget med 3,4 procent og på huse med 4,2 procent, viser Danmarks Statistiks ejendomssalgsstatistik for november 2021.

- Boligmarkedet nærmede sig mod slutningen af 2021 normalisering ovenpå de ekstreme tilstande under coronanedlukningerne, siger DI’s boligøkonom Bo Sandberg.

- Med over 220.000 solgte boliger i 2020 og 2021 – og den tilhørende voldsomme investering i boligforbedringer – er der tale om så voldsom en fremrykning af aktivitet på boligmarkedet, at den slags ikke sker igen lige foreløbig, siger Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik faldt årsstigningerne i handelsprisen kraftigt i november 2021 . De er nu ”kun” opgjort til 3,4 procent for ejerlejligheder og 4,2 procent for enfamiliehuse.

- Fjerde kvartal af 2021 markerede afslutningen på de tocifrede årlige procentstigninger på parcelhuse og ejerlejligheder - vel at mærke, når vi taler om det samlede landsgennemsnit, siger Bo Sandberg.

- Boligmarkedet har haft Malik-lignende medvind i 2020 og 2021, men i 2022 vil der komme perioder med modvind. Det skyldes udsigten til stigende renter og højere inflation. Energipriserne har allerede i årets første måned taget toppen af medvinden på boligmarkedet. Og længere nede ad vejen venter tilpasning til de nye boligskatter fra 2024, siger Bo Sandberg.

- Heldigvis er de fleste boligejere velpolstrede, senest dokumenteret af FinansDanmarks tal, der viser, at rettidigheden med betalingen af terminer i efteråret 2021 blev opgjort til den højeste i 14 år. For de fleste er boligbyrden – boligudgifterne i procent af den disponible indkomst – også væsentligt lavere end omkring finanskrisen, men det er selvfølgelig ingen garanti mod, at enkelte sårbare grupper og familier kan komme i klemme, siger DI´s skatte- og boligøkonom Bo Sandberg.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold