Den  151 år gamle Aarhus-virksomhed, AAK, har brug for mere arbejdskraft - ikke mindst procesoperatører . Fabriksdirektør Palle Jensen vil derfor øge de unges kendskab til virksomheden.

Foto: Christer Holte
10.10.22 DIB Nyheder

Fabriksdirektør gør op med jobmyte om lav løn: Hér betaler de fleste topskat

Virksomheden AAK i Aarhus har brug for flere medarbejdere. Derfor er fabriksdirektør Palle Jensen i offensiven for at punktere jobmyter om blandt andet lav løn.

Ubesatte stillinger og lang rekrutteringstid. Virksomheden AAK har siden 1871 produceret planteolie på fabrikken på Aarhus Havn. En produktion der kører i døgndrift året rundt. En produktion der kræver døgnbemanding af især de procesoperatører, der overvåger og sikre at olieproduktionen glider som den skal.

Derfor er det også en stor udfordring, når det er vanskeligt at besætte de ledige stillinger med netop de kompetencer, fortæller fabriksdirektør Palle Jensen, der kæmper for at sikre arbejdskraft nok.   

– Mange af vores medarbejdere har været på virksomheden i mange år og nærmer sig pensionsalderen, derfor er der behov for at der bliver uddannet flere procesoperatører i fremtiden til at varetage en højt automatiseret og specialiseret produktion, fortæller han og fortsætter:  

- Produktionen kører 24 timer i døgnet alle årets 365 dage. Meget er automatiseret, men vi er afhængig af procesoperatører, og her er det svært at få tilstrækkeligt med nye medarbejdere, fordi der ikke er nok med den uddannelse på arbejdsmarkedet , siger han.

Efteruddannelse, lærlinge og loyale medarbejdere

For at få nye procesoperatører er AAK begyndt at oplære blandt andet industriteknikere og mejerister til jobbet. Og virksomheden har også oprettet lærlingepladser og bidrager dermed selv til at øge antallet af operatører.

Samlet beskæftiger oliefabrikken 240 medarbejdere, hvoraf 30 er procesoperatører. Yderligere mangler virksomheden også ingeniører og IT medarbejdere

– Vi har nogle meget loyale medarbejdere som tager et stort ansvar, men vi har behov for at der uddannes nye medarbejdere til at tage over for dem, der går på pension, for at vi kan fortsætte med at vokse og udvikle produktion her i Aarhus, siger Palle Jensen.

Læs også: AAK's vilde sats på shea-kerner giver grønt jackpot

Vi vil gerne have fat i flere unge mennesker og fortælle historien om, hvor spændende en arbejdsplads, der er her på havnen. Palle Jensen, fabriksdirektør, AAK

Kendskab til AAK skal styrkes

AAK er ved at udvide produktionen. Således bygges der på to nye biokedler på havnen.

- Vi tiltrækker nye investeringer og udvider vores kapacitet. Men det kræver også, at vi har arbejdskraften samt de rigtige kompetencer til at gennemføre det, siger Palle Jensen.

AAK er derfor i offensiven for at markedsføre erhvervet og skabe større synlighed om den 150 år gamle virksomhed. Og for at punktere nogle fordomme:

- Vi besøger uddannelsessteder og vil gerne være endnu mere synlige hos erhvervsvejledere og i folkeskoler. Der er nogle myter om jobbet som procesoperatør og vores virksomhed, som vi gør op med. Man tror det er dårligt betalt, men her betaler de fleste topskat. Det er heller ikke et beskidt job, men derimod et job i den digitaliserede fabriks  kontrolrum med avancerede computere, forklarer fabriksdirektøren.

Dertil er AAK også i offensiven med en grøn omstilling, der vil fjerne 90 procent af virksomhedens CO2-udslip og dermed gøre op med omdømmet som en af landets største energiforbrugere.

Synlig ved valgdebat

Det er også for at blive mere synlig, at AAK den 12. oktober lægger fabriksgulv til DI’s valgmøde i Aarhus. Her vil en stribe af partiledere lægge vejen forbi til en debat om blandt andet mangel på arbejdskraft.

- Langt hovedparten af vores produktion går til eksport, og vi er ikke længere så kendt som for 50 år siden. Derfor har vi brug for at være offensive og fortælle mere om os selv. Vi vil gerne have fat i flere unge mennesker og fortælle historien om, hvor spændende en arbejdsplads, der er her på havnen, siger Palle Jensen. 

Læs også: Privat vagtcentral sparer kommuner kostbar arbejdskraft

DI: Brug for massive investeringer i erhvervsuddannelser

Procesoperatører er en eftertragtet arbejdskraft hos mange industrivirksomheder, men heldigvis er der en stigning i lærepladser på området. Siden 2018 er der kommet ekstra 150 elever ind på den uddannelse, som tager over fire år. Dansk Industri bidrager til, at landets virksomheder får flere procesoperatører.

- DI har medvirket til at udvide antallet af erhvervsskoler, der udbyder uddannelsen og har endvidere styrket kommunikationen om uddannelsen blandt andet gennem bidrag til deltagelse på DM i Skills og særlige markedsføringstiltag, forklarer DI’s chef for erhvervsuddannelser, Signe Tychsen Philip.

Procesoperatør er særligt målrettet virksomheder, der har kontinuerlig højteknologisk produktion, der skal overvåges 24/7.

- Området er i en rivende udvikling og det stiller krav til både kompetenceudvikling af lærere og relevant og opdateret udstyr – en problemstilling som går igen på de fleste erhvervsuddannelser. DI anbefaler derfor, at der investeres massivt i erhvervsuddannelserne fremadrettet.

Konkret har DI med sin 2030 plan foreslået investeringer på 450 mio. kr. årligt.

- Dygtige faglærte er også en forudsætning for den grønne omstilling, så vi ikke har ikke råd til at undlade at investere nu, siger Signe Tychsen Philip.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Signe Tychsen Philip

Signe Tychsen Philip

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3283
  • Mobil +45 2565 9282
  • E-mail siph@di.dk

Relateret indhold