Virksomheder med aktiviteter i Ukraine og Rusland kan få hjælp og rådgivning i DI.

Foto: Getty
22.02.22 DIB Nyheder

Konflikten i Ukraine: Få hjælp af DI

Konflikten i Ukraine berører mange danske virksomheder, som kan blive påvirket af sanktioner og ufred. DI følger situationen tæt, og står klar til at rådgive om sanktioner, medarbejdersikkerhed og cybersikkerhed.

(Opdateret 24/2 kl. 12.45) Situationen i Ukraine har betydelige konsekvenser for danske virksomheder med aktiviteter i Rusland og Ukraine. DI hjælper medlemmer med at forstå konsekvenserne af udviklingen i konflikten for deres forretningsaktiviteter og medarbejdere.

Sanktioner

Den første bølge af europæiske, amerikanske og britiske sanktioner, der blev indført i kølvandet på Ruslands anerkendelse af de to ukrainske republikker Donetsk og Luhansk, rammer kun i begrænset omfang danske virksomheder. Det forventes dog, at EU og andre snarligt vil indføre yderligere og meget mere omfattende sanktioner som modsvar på Ruslands angreb på Ukraine.

Læs mere om EU’s gældende sanktioner her eller kontakt DI’s rådgivere. Kontaktinformation findes nedenfor.

Medarbejdersikkerhed

Hvad angår sikkerheden for medarbejdere i danske virksomheder i Ukraine anbefaler DI, at virksomheder følger Udenrigsministeriets anbefalinger. Sikkerhedsniveauet i rejsevejledningen er aktuelt hævet til rød, hvilket  betyder, at alle rejser til Ukraine frarådes. Derudover opfordres danskere i Ukraine til at forlade landet, mens det stadig er muligt.  Læs mere her.

DI står også til rådighed i forhold til vejledning om sikkerhed for medarbejdere. I dag er det sådan, at ukrainske statsborgere ikke har visum-pligt til EU-lande (ulig russiske statsborgere). Det betyder, at ukrainske statsborgere, der er medarbejdere i en dansk-ejet virksomhed i Ukraine, vil kunne tage til Danmark eller et andet EU-land, hvor de lovligt vil kunne opholde sig op til 90 dage. Hvis danske virksomheder overvejer at tilbyde ukrainske medarbejdere stillinger i Danmark, vil der skulle søges om opholds- og arbejdstilladelse på vanlig vis. Såfremt krigshandlingerne fortsætter, har ukrainere mulighed for at søge om asyl i EU-lande.

DI anbefaler, at virksomheder holder sig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via lokale myndigheder og nyhedsmedier (fx Interfax) og følger de lokale myndigheders anbefalinger.

Til danske virksomheder i Rusland

Også på DI’s kontor i Moskva kan medlemsvirksomheder få sparring og rådgivning om hvordan man bedst navigerer i situationen. DI i Rusland står i tæt kontakt med andre udenlandske erhvervsorganisationer samt den Danske Ambassade i Rusland, hvor man diskuterer praktiske løsninger på de skærpede forretnings og handelsbetingelser, som måtte opstå i kølvandet på konflikten.

Cybersikkerhed

DI anbefaler derudover, at alle virksomheder i forbindelse med optrapning af konflikten har øget opmærksomhed på cybersikkerhed. DI står til rådighed i forhold til vejledning herom, men henviser også til Center for Cybersikkerhed eller sikkerdigital.dk.

Kontakt DI

Medlemmer kan kontakte følgende DI-medarbejdere

Sanktioner og eksportkontrol

Medarbejderes sikkerhed

DI's kontor i Moskva

Cybersikkerhed

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold