- Rigtig mange virksomheder overvejer lige nu at trække produktionen hjem. Men det kræver investeringer, og dem tør de ikke lave, hvis de ikke kan være sikre på at få arbejdskraft ude omkring i landet, siger Lars Sandahl Sørensen til Berlingske .

Foto: Dansk Industri
03.02.22 DIB Nyheder

Erhvervslivets top i Berlingske: Virksomhederne kan ikke bruge fatamorganaer til noget

DI, DA og DE danner fælles front med en skarp opfordring til politikerne om at finde løsninger på den akutte mangel på arbejdskraft. Milliarder af kroner og tusindvis af job er på spil, lyder det i et interview til Berlingske.

Topcheferne fra Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv (DE) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) stiller sig frem i samlet flok i Berlingske med en klar opfordring til Christiansborg:

Drop valgkampsretorikken og finde løsninger på den udbredte mangel på arbejdskraft, som både virksomhederne og det offentlige lider under.

- Samfundet og virksomhederne kan kun bruge løsninger til noget – de kan ikke bruge ord og fatamorganaer. I andre sammenhænge formår vi i Danmark at finde brede løsninger, og det kan vi også forvente af vores politikere. Derfor opfordrer vi til, at man lægger valgkampsretorikken til side, siger DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen i interviewet med Berlingske.

Han bakkes op af direktøren for Dansk Arbejdsgiverforeningen Jacob Holbraad.

- Det er uholdbart med politisk hårdknude i en situation, hvor der aldrig har været så stor mangel på arbejdskraft, siger han til Berlingske og tilføjer:

- Vi har en forventning om, at Christiansborg i den situation kan give svar på udfordringerne – men lige nu er svaret, at der ikke kommer mere arbejdskraft de næste år, fordi man ikke kan nå til enighed,« siger han.

Politisk hårdknude skal løsnes

Baggrunden for den skarpe udmelding fra erhvervslivets top er, at forhandlingerne om, hvordan der sikres mere arbejdskraft, er løbet ind i en politisk hårdknude.

Den borgerlige fløj blokerer for regeringens forslag, der blandt andet går ud på at skære i dagpengene for nyuddannede for at få dem hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Og samtidig kan der ikke opnås flertal for en politisk aftale om, hvordan der kan åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft ved at ændre på beløbsordningen.

Situationen på Christiansborg er ifølge Berlingske blevet sammenlignet med et chicken game, hvor to biler kører mod hinanden med henblik på at se, hvem der først drejer af.

DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen mener, situationen er for alvorlig til det:

- Man kan godt spille det der chicken game. Men hvad skal vi sige til det plejehjem, der ikke kan få plejere nok? Til de virksomheder, der bliver nødt til at lukke halvdelen af deres produktionslinje, fordi de ikke kan få folk? Til de virksomheder, der overvejer at investere i Danmark? Hvad skal vi svare? Hvad skal vi sige?

Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen stemmer i:

- Hvis arbejdskraften ikke er der, må virksomhederne prioritere, for de kan ikke trylle. Skal man lave udviklingen i udlandet? Skal man nedlægge noget produktion? Vi vil blive et fattigere samfund, der vil mangle finansiering af vores velfærd på sigt, og der vil være manglende udvikling og produktion i Danmark. Det er situationen, siger han.

Danmark taber investeringer

Ifølge de tre topchefer må politikerne tilbage til forhandlingsbordet og finde løsninger.

- Rigtig mange virksomheder overvejer lige nu at trække produktionen hjem. Men det kræver investeringer, og dem tør de ikke lave, hvis de ikke kan være sikre på at få arbejdskraft ude omkring i landet, siger Lars Sandahl Sørensen til Berlingske og tilføjer:

- Det er et kæmpe problem. Derfor har vi brug for kraftige signaler fra Christiansborg om, at de forstår alvoren og finder løsningerne. Sker det ikke, placeres investeringerne ikke her.

Læs også: DA, DI og DE: Brug for brede og ambitiøse aftaler

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold