Jacob Holbraad (th), adm. direktør i DA, Brian Mikkelsen (tv), adm. direktør i DE samt Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Collage: Belle Djerberg
04.02.22 DIB Nyheder

DA, DI og DE: Brug for brede og ambitiøse aftaler

Den nuværende politiske situation omkring arbejdsmarkedsreformer er uholdbar. Der er behov for brede aftaler, der skaffer Danmark flere hænder. Derfor opfordrer DA, DE og DI i fællesskab regeringen til at genåbne forhandlinger og de politiske partier til at finde hinanden om ansvarlige løsninger, skriver adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen sammen med Jacob Holbraad, adm. direktør i DA og Brian Mikkelsen, adm. direktør i DE.

Indlægget er også bragt i Berlingske Tidende

Forrige fredag indgik regeringen en smal aftale om ’Danmark kan mere’. Men aftalen er ikke ambitiøs nok. Og folketingsflertallet er ikke på plads. Danske virksomheder og arbejdspladser mangler medarbejdere som aldrig før. Det koster hver dag velstand og velfærd for hele Danmark.

Samtidig falder ledigheden markant måned for måned. I december kom ledigheden helt ned på ca. 70.000 personer, svarende til 2,5 pct. af arbejdsstyrken. Bortset fra en kort periode i forbindelse med finanskrisen har vi med andre ord det laveste ledighedsniveau i de seneste knap 50 år.

Det er godt, at ledigheden er lav. Men hvis politikerne bare sidder på hænderne og gør ingenting, så løber vi meget snart tør for de medarbejdere og nye kolleger, vi har så meget brug for ude på de danske arbejdspladser.

Og senest er langt de fleste corona-restriktioner blevet ophævet med virkning fra 1. februar. Det er også positivt. Men hvis de virksomheder, der nu kommer fri af restriktionerne, for alvor skal udfolde sig, ja, så har de også brug for flere medarbejdere.

Læs også: DI til politikerne: Find nu en løsning på international arbejdskraft

Lav fremadskuende aftale

Aftalen indeholder en hensigtserklæring om øget international arbejdskraft. Det er positivt, at der ønskes en ny ordning, hvor kollegaer fra ikke-EU lande kan komme til Danmark via et lavere beløb i beløbsordningen. Men der er behov for en bedre aftale. Og for en aftale, der kan blive til noget.

Der kunne ikke indgås et forlig, og derfor er det usikkert, om der nogensinde bliver en aftale. De fire blå partier (VKDI) har præsenteret deres eget forslag til en ny beløbsordning. Findes der ikke et ambitiøst forlig mellem rød og blå blok, er det til skade for dansk erhvervsliv og det danske samfund.

Rundt omkring på danske virksomheder er der brug for medarbejdere for at holde fast i opsvinget.

Dansk erhvervsliv opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at lave en fremadskuende aftale, der er et bredt og stabilt flertal bag, og som bidrager til at skaffe markant flere medarbejdere til de danske virksomheder. Vi opfordrer regeringen til at gøre et forsøg mere på at få en bred aftale.

Der er meget mere, der forener partierne end deler dem. Et ambitiøst forlig bør derfor være muligt.

Læs også: DI: Skuffende mangel på international arbejdskraft i politisk aftale

Forlig på dagpengeområdet bør være muligt

Samtidig bør det også være muligt at lave et bredt forlig på dagpengeområdet. Et forlig, hvor der i bred enighed laves en aftale, der giver flere medarbejdere til danske virksomheder.

Centralt er spørgsmålet om at få færdiguddannede hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Spørgsmålet om dimittendsatsen er forligsbelagt. Det betyder, at det først er efter et valg, og hvis der stadig er et flertal for aftalen, at aftalen kan blive til virkelighed. Der kan gå op til halvandet år, før der er valg, og herefter vil der stadig gå op mod et halvt år, før ændringerne træder i kraft. Det betyder, at langt størstedelen af arbejdsudbuddet i  ’Danmark kan mere 1’ først bliver til virkelighed om ca.  2  år. Hvis det overhovedet bliver til virkelighed.

Det er grundlæggende en uholdbar situation. Det er nu, danske virksomheder har brug for arbejdskraft. Det er nu, vi skal få det bedste ud af opsvinget. Det er nu, vi skal gribe mulighederne. Til gavn for hele Danmark.

Læs også: DI: Vild rekord - der er nu mere end 2,9 mio. i beskæftigelse i Danmark

Søg det brede samarbejde

Det er klart, at forhandlingerne ikke kan begynde forfra, men det er lige så klart, at forhandlingerne ikke bør afsluttes, uden at begge sider har fået imødekommelser.  

Ansvarlige politikere skal søge det brede samarbejde, når det handler om reformer, der har stor betydning for fremtiden. Den nuværende aftale er et eksempel på, hvorfor brede politiske forlig altid er at foretrække for Danmark og for dansk erhvervsliv.

Danskerne er kommet sejrrigt igennem corona ved at stå sammen. Politikerne bør spejle sig i danskerne og stå sammen om en god aftale.

Læs også Erhvervslivets top i Berlingske: Virksomhederne kan ikke bruge fatamorganaer til noget

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold