Miljøstyrelsen nye materialer sætter fokus på, hvorfor vi skal sortere mere, hvad der sker med affaldet, når vi sorterer.

Foto: Getty
01.02.22 DIB Nyheder

Tjekliste viser vej til lovpligtig affaldssortering

Fra slutningen af 2022 skal alle danske virksomheder affaldssortere på samme vis som husholdninger. Miljøstyrelsen har lanceret en kampagne med gode råd til det formål. DI hilser kampagnen velkommen.

Med affaldsbekendtgørelsen fra januar 2021 kom der nationalt strømlinede sorteringskriterier for affald. Kriterierne skulle i første omgang føres ud i livet i sorteringen af danske husholdningers affald.

- Det er ikke alle kommuner, der er kommet på plads med det endnu. Det er synd og skam, for det giver fantastisk god mening at strømline indsamlingen, så vi som samfund kan blive bedre til at  genanvende affaldet, siger Iben Kinch Sohn, fagleder for cirkulær økonomi i Dansk Industri (DI).

Fra udgangen af 2022 skal alle virksomheder også til at affaldssortere i de samme fraktioner, når det gælder det husholdningslignende erhvervsaffald. Altså det affald, der i sammensætning minder om affald fra husholdninger.

- Det har længe været et krav, at virksomheder skal sortere erhvervsaffald og sikre, at det genbruges, genanvendes eller anvendes til anden endelig materialenyttiggørelse. Reglerne har dog ikke været entydige, men det er der rettet op på med præciseringer i affaldsbekendtgørelsen, siger Iben Kinch Sohn.

Læs også: Mængden af affald skal ned mener DI og DN

Hjælp i ny kampagne

For at hjælpe virksomheder og kommuner lancerer Miljøstyrelsen nu materialer til kommuner og arbejdspladser, som skal hjælpe med implementeringen.

Materialerne sætter fokus på, hvorfor vi skal sortere mere, hvad der sker med affaldet, når vi sorterer, og de 10 fraktioner. Arbejdspladser kan også finde hjælp til at forstå sorteringskriterierne, forskellen mellem husholdningslignende- og produktionsaffald og hjælp til, hvordan de implementerer det nye sorteringssystem på arbejdspladsen.

- Det er en god hjælp til virksomhederne, og vi anbefaler, at virksomhedens affaldsansvarlige besøger kampagnesiden og finder råd og vejledning, siger Iben Kinch Sohn.

Nedenfor kan du finde en tjekliste udarbejdet af Miljøstyrelsen med input fra blandt andre DI. Se mere på www.affaldssorteringnytter.dk

Fakta

Tjekliste til at gå i gang

Udpeg en affaldsansvarlig på jeres arbejdsplads, som kan tage sig af resten af punkterne på tjeklisten. Måske er det en servicemedarbejder, en vicevært, en miljøspecialist, facility management eller en helt femte.

Fortæl din arbejdsplads, hvorfor sortering er vigtigt. Måske har din leder, afdelingsledere eller andre kollegaer glæde af at få et par argumenter for de nye sorteringstiltag. På www.affaldssorteringnytter.dk har vi givet et par gode grunde, du kan dele med dem.

Find ud af, hvilke typer husholdningsaffald, I har mest af på jeres arbejdsplads. Hvilke affaldsspande har I brug for?

Tag en snak med jeres affaldsindsamler. De kan hjælpe jer med skræddersyede løsninger, vejledning, give jer data om jeres affald og meget mere. På www.affaldssorteringnytter.dk kan du finde fem punkter, du kan tale med din affaldsindsamler om.

Sæt jer ind i, hvordan de enkelte affaldstyper sorteres. Du kan finde en samlet guide på www.affaldssorteringnytter.dk .

Find ud af, hvor affaldsspandene bedst placeres i jeres lokaler. Spørg dine kollegaer: Hvor skal de fx stå, så det giver bedst mening for dem at bruge dem?

Gør det synligt hvilke typer affald, der skal i de enkelte spande. Der findes skilte, som kan printes og hænges op ved den enkelte spand i kontoret, køkkenet og/eller kantinen. I finder dem på www.affaldssorteringnytter.dk

Lad jer inspirere af andre arbejdspladser, der er lykkedes godt med sortering af husholdningslignende affald. Find et par tips i en håndbog på www.affaldssorteringnytter.dk

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Teamleder

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold