25.03.22 DIB Nyheder

DI: Dyr energi kaster skygger på detailhandlen

Detailhandlen fik en flot start på 2022, men februar blev en mere stille måned. Og de kommende måneder kan byde på fald, mener DI.

Ovenpå genåbningen den 1. februar faldt omsætningen i detailhandlen i februar med 1,2 procent sammenlignet med januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Kortterminalerne i detailhandlen har været glødende længe, men efter genåbningen efter omikron-bølgen blev de kølet noget af i februar. Ved tidligere genåbninger fortsatte forbrugsfesten i detailhandlen, når kulturen og nattelivet vågnede igen. Men denne gang er inflation og geopolitisk usikkerhed som følge af den ulykkelige krig dukket op som ubehagelige jokere til festen, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

Det er ikke kun genåbningen, der i de kommende måneder vil udfordre detailhandlen. Krigen i Ukraine har skabt forsyningsproblemer for en lang række varer, og inflationen nåede i februar sit højeste niveau i mere end 30 år.

- En del af detailhandlens varer er indtil videre gået fri af de helt store prisstigninger. Men i den kommende tid må vi vente at se, at forbrugerne ikke kan få madpengene og benzinbudgettet til at række så langt, som det plejer, og det kan koste på lysten til at bruge penge. Detailhandlen undgår derfor nok heller ikke konsekvenserne af den høje inflation, siger Morten Granzau.

- Det interessante bliver, hvor hårdt detailhandlen bliver ramt, hvis forbrugerne begynder at spænde livremmen ind. Vil husholdningerne skære ned på restaurantbesøgene og ferierejserne? Eller er vores behov for tøj og elektronik efterhånden så mættede, at det bliver detailhandlen, der sidder med sorteper? siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold