28.04.22 DIB Nyheder

DI: Detailhandlen holder skruen i vandet trods krig og høj inflation

Omsætningen i detailhandlen er faldet svagt med 0,3 procent fra februar til marts 2022, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Detailomsætningen har dermed stabiliseret sig lidt under det høje niveau, der dominerede gennem det meste af 2021.

- De seneste måneder har flere ting truet med at sende detailhandlen ud i høj sø, så vi kan være tilfredse med den stabile udvikling. Priserne stiger, leveringstiderne på varer fra Asien er lange, og der en næsten historisk stor usikkerhed hos forbrugerne. Så meget desto mere opløftende er det, at detailhandlen holder skruen i vandet, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Det er dog ikke alle dele af detailhandlen, der er gået fri af turbulensen. De seneste tal dækker over, at dagligvaresalget med et fald på 1,9 procent har trukket omsætningen ned, mens omsætningen indenfor en række andre varegrupper er gået frem. Således salget af tøj steget med 1,8 pct.

- De seneste år har vi udskiftet store dele af garderoben og haft gang i masser af boligprojekter, så mange behov er ved at være mættet. Derfor er fremgangen i salget af blandt andet bolig- og fritidsudstyr og tøj i sig selv opløftende, siger Morten Granzau.

Selv om marts måned bød på en stabil udvikling i detailsalget, er der flere forhindringer på vejen i de kommende måneder, vurderer DI.

- De hårde coronanedlukninger i Kina vil sandsynligvis betyde, at dele af detailhandlen vil få problemer med at få nok varer på hylderne. Samtidig spøger inflationen og den geopolitiske usikkerhed i forbrugernes bevidsthed. Det kan koste på forbrugslysten – men måske også få flere til at tilbringe sommeren herhjemme, hvor de kan skabe liv i gågaderne, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold