Der er nærmest tale om en eksplosion i manglen på medarbejdere. Og det er i hele Danmark og på tværs af brancher. Det er en alvorlig situation, der koster både virksomhederne og samfundet dyrt, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen. 

27.06.22 DIB Nyheder

Trods krig og krise: Virksomhederne kunne ansætte yderligere 38.000 medarbejdere

Manglen på medarbejdere er mere end fordoblet siden juni sidste år, og medarbejdermanglen ses i alle brancher, viser ny analyse fra Dansk Industri.

Medarbejdermanglen er vokset voldsomt i løbet af det seneste år. Hvor virksomhederne i juni sidste år kunne have ansat yderligere 18.000 medarbejdere, så er tallet nu 38.000, fremgår det af en ny analyse fra Dansk Industri (DI).  Det er samtidig det højeste tal i den tid, DI har regnet på det.

- Vi har krig og krise i verden, men manglen på medarbejdere er stadig et massivt problem. Der er nærmest tale om en eksplosion i manglen på medarbejdere. Og det er i hele Danmark og på tværs af brancher. Det er en alvorlig situation, der koster både virksomhederne og samfundet dyrt, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen. 

Læs hele analysen.

Brug for politisk handling nu

Blandt de forskellige brancher er det i bygge og anlæg, at rekrutteringsudfordringerne er mest udbredt. Her var det 74 pct. af virksomhederne, som havde rekrutteret forgæves inden for de seneste tre måneder. For et år siden var andelen 53 pct. Også dengang var Bygge og anlæg branchen med den største mangel på medarbejdere. Det er dog i Transport, at der i det seneste år har været den største stigning i andelen med forgæves rekrutteringer. For et år siden var andelen blot 26 pct. i Transport.

- Så massivt og akut et samfundsproblem kalder på, at regeringen og folketinget finder konkrete løsninger, som kan løfte arbejdsudbuddet nu og her. Erhvervslivet mangler alle slags medarbejdere, og det kalder fortsat på politisk handling. Det må være muligt for politikerne at finde en fælles løsning, siger Lars Sandahl Sørensen.

I sin grundlovstale talte statsminister Mette Frederiksen om at ville arbejde hen over midten efter et valg.

- Vi ser gerne ambitiøse og brede aftaler, men der er ingen grund til at vente på et valg. Man burde med det samme lave en aftale, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft, og det kunne passende være den første af en lang række ambitiøse og brede aftaler, siger DI-direktøren.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold