Interessen for danske klimaløsninger har hele tiden været stærk i en række amerikanske delstater og byer. Med udsigten til en føderal aftale vil interessen vokse endnu mere, vurderer Louis Funder, der er chef for DI’s amerikanske kontor.

Foto: Getty
30.07.22 DIB Nyheder

Amerikansk klimaaftale kan sende dansk eksport på himmelflugt

Der er udsigt til en ny amerikansk klimaaftale, der sætter 430 milliarder dollar af til grønne investeringer. Det vil være med til at manifestere USA som Danmarks største eksportmarked.

Danske virksomheder eksporterer allerede for mere end 200 milliarder dollar til det amerikanske marked. Det tal kan blive sendt på himmelflugt med udsigten til en ny amerikansk klimaaftale, der indeholder 430 milliarder dollar til investeringer i grønne tiltag, vurderer Dansk Industri (DI).

- Amerikanerne har vist stor interesse for danske løsninger. Det gælder for grøn energi, energirenoveringer, rådgivning, vandteknologi og meget mere. Med aftalen her er der udsigt til flere ordrer til de danske virksomheder, der formår at spille deres kort rigtigt, siger Louis Funder, der er chef for DI’s amerikanske kontor.

Han glæder sig over, at det ser ud til at lykkes for den amerikanske præsident Biden at komme igennem med en aftale, der har været længe undervejs.

- Joe Biden har haft et – i en amerikansk kontekst - historisk stærkt fokus på klima i sine første år som præsident med mål om et klimaneutralt samfund senest i 2050 og en ikke-udledende elsektor i 2035. Men han har haft svært ved at mobilisere tilstrækkelig opbakning til sin klimaagenda. Nu er pakken på plads, og selvom den er noget mindre omfangsrig end først slået op, så indeholder den stadig eksempelvis en række skatterabatter, der tilskynder brug af vedvarende energi og har tiltag, der understøtter en større grad af elektrificere af amerikansk erhverv og samfund, SIger Louis Funder. 

Endelig mener han ikke, man skal ikke underkende signalet i, at det føderale USA bliver en endnu stærkere ’driver’ for grønne investeringer i USA. 

- DI indrykkede i begyndelsen af 2021 en helsidesannonce i NY Times sammen med virksomhederne Haldor Topsøe, Grundfos, Rambøll, Semco Maritime, Siemens Gamesa, CiP, COWI og Kamstrup. Det gjorde vi, fordi Biden ved sin tiltrædelse udtrykte ønske om blandt andet at bygge 60.000 vindmøller i USA og gøre alle nye erhvervsbygninger klimaneutrale fra 2030. Ambitioner, som danske virksomheder har virkelig gode forudsætninger for at hjælpe med at føre ud i livet, siger Louis Funder.

Læs også: Dansk annonce i NY Times indbyder Biden til samarbejde

Hjælp fra USA-kontor

Fra sit kontor i Washington oplever Louis Funder, at interessen for de danske løsninger hele tiden har været stærk i en række amerikanske delstater og byer. Med den føderale aftale vil interessen vokse endnu mere, vurderer han.

- I samarbejde med State of Green har vi de senere år været meget aktive på den grønne scene i særligt New York State. Der har været stor interesse fra både danske og amerikanske virksomheder, politikere og myndigheder. Konkret har det blandt andet betydet, at vi i 2021 indgik en samarbejdsaftale med New York State Energy Research Development Authority (NYSERDA) omkring udbuddet af bæredygtige renoveringsprojekter for 50 millioner dollar, siger Louis Funder.

Han opfordrer derfor danske virksomheder med interesser på det amerikanske marked til at kontakte det amerikanske kontor for at få hjælp.

- Vi er med til Climate Week i år, og hjælper desuden hvert år mere end 200 danske virksomheder med alt fra markeds- og kundeforståelse til udarbejdelse af forretningsplaner og politisk interessevaretagelse, siger Louis Funder.

Kontakt Louis Funder på lfk@di.dk 

Læs også: Dollaren indhenter euroen: Stor hjælp til dansk eksport – dårligt nyt for ferierejsende til USA

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +12028132276
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold