Jeg synes, at det her viser, at det var en dårlig idé at lukke mange af de engelsksprogede uddannelser, som tiltrak mange udlændinge. Virksomhederne har brug for at vi klæder de unge på med kompetencer, der kan bidrage  til den grønne omstilling og den digitale udvikling, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.

Foto: Getty
27.07.22 DIB Nyheder

Historisk lavt optag vækker bekymring hos DI

Efter to år med historisk høje optag, er optaget på de videregående uddannelser nu faldet så meget, at vi er tilbage til samme niveau som i 2012. En udvikling, der får advarselslamperne til at blinke i dansk erhvervsliv.

I år er 60.034 personer blevet tilbudt optagelse på en videregående uddannelse, hvilket er et fald på 11 pct. i forhold til sidste år, hvor det samlede optag lå på 67.425, viser nye tal fra Udannelses- og Foskningsministeriet.

Vi skal helt tilbage til 2012, for at finde så lave optagelsestal. 

- Et fald i det her omfang er større end forventet og det er bekymrende, fordi vores virksomheder har hårdt brug for veluddannede unge. Vi er en af verdens mest konkurrencedygtige nationer, og skal vi holde den position, skal vores virksomheder bruge flere dygtige og veluddannede medarbejdere. Det kan blive en udfordring, hvis ikke vi får optaget til at stige igen i de kommende år, siger underdirektør i Dansk Industri (DI), Mikkel Haarder.

Et fald var forventet efter to år med rekordhøje optagelsestal grundet corona-situationen samt lukningen af mange engelsksprogede erhvervsakademiuddannelser, men faldet på både STEM-uddannelserne (uddannelser inden for Science, Technology, Engineering and Science) og velfærdsuddannelserne giver alligevel anledning til rynker i panden hos DI.

- Det danske samfund skal jo have såvel en velfungerende privat som offentlig sektor for at kunne fungere og opretholde konkurrenceevnen. Det kræver tilstrækkeligt med veluddannede medarbejdere, og det store fald i optagelsestallet giver bekymringer begge steder. Vi skal både have flere dygtige ingeniører og IT-uddannede til virksomhederne, og vi har brug for dygtige fagprofessionelle som fx lærere og sygeplejersker i den offentlige sektor, siger Mikkel Haarder.

Læs også: Massiv affolkning truer store dele af Europa

Faldende optag på STEM-uddannelserne er dårligt nyt

I år bliver 440 færre studerende optaget på diplom- og civilingeniøruddannelserne sammenlignet med sidste år, hvilket er et fald på 7 procent. Samlet er optaget på de STEM-uddannelserne faldet med 10 procent sammenlignet med 2021. Et optag, der langt fra afspejler det aktuelle og fremtidige behov, ifølge DI.

- Vi skal have vendt udviklingen med det faldende optag, særligt på STEM. Det er klart, at en stor del af faldet skyldes lukningen af mange engelsksprogede STEM-uddannelser, men det ændrer ikke på, at virksomhederne stadig har brug for flere unge med stærke tekniske og digitale kompetencer.

- Jeg synes, at det her viser at det var en dårlig idé at lukke mange af de engelsksprogede uddannelser, som tiltrak mange udlændinge. Virksomhederne har brug for at vi klæder de unge på med kompetencer, der kan bidrage  til den grønne omstilling og den digitale udvikling, siger Mikkel Haarder.

Læs også: Det kræver 116.000 årsværk at nå 70 procent CO2-reduktion

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold