DI opfordrer Danmark og EU til at indgå flere handelsaftaler og arbejde for en offensiv industripolitik, der sikrer fair konkurrence og adgang til globale og robuste forsyningskæder

Foto: Colourbox
02.09.22 DIB Nyheder

Protektionismen i verdens største økonomier er tidoblet på ti år

Vareimporten til verdens 20 største økonomier er på de sidste ti år blevet belagt med ti gange flere handelsrestriktioner. Krigen i Ukraine sparker yderligere til protektionismen, vurderer DI.

Siden 2010 er vareimporten til verdens 20 største økonomier i voldsomt stor udstrækning blevet pålagt handelsrestriktioner. I 2010 var det kun én procent af G-20 landenes vareimport, der var restriktioner på. I 2021 var det tal steget til 11 procent, viser en opgørelse fra Verdenshandelsorganisationen WTO.

- Det er en voldsom udvikling. Hovedparten af restriktionerne dækker over told og kvoter på varer – primært indenfor stål og aluminium som følge af den amerikanske ståltold. Men det gælder også for varer i bred forstand som følge af handelskrigen mellem USA og Kina, siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

Tallene er opgjort i juli men inkluderer ikke de mange sanktioner og restriktioner, der er kommet til som følge af den russiske invasion af Ukraine.

- Der er kommet mange nye restriktioner til siden krigens begyndelse. Der er selvfølgelig alle de sanktioner, der lagt på virksomheders handel med Rusland, men dertil kommer også restriktioner mod fødevarer og landbrugsprodukter, hvor verdens lande forsøger at skærme sig mod knaphed gennem restriktioner og toldbarrierer, forklarer Peter Thagesen.

Han påpeger, at det voksende pres på verdens frihandel er et stort problem for en lille åben økonomi som den danske.

- Der er 875.000 danske arbejdspladser, der er afhængige af vores samhandel med resten af verden. Derfor er det for Danmark en meget bekymrende udvikling. Vi opfordrer derfor Danmark og EU til at indgå flere handelsaftaler og arbejde for en offensiv industripolitik, der sikrer fair konkurrence og adgang til globale og robuste forsyningskæder, siger Peter Thagesen.

Se mere om DI’s forslag til styrkelse af den internationale handel i DI’s 2030 plan

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Victor Wiberg Bang

Victor Wiberg Bang

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3075
  • Mobil +45 5213 2389
  • E-mail viwb@di.dk

Relateret indhold