16.01.23 DIB Nyheder

Stigningen i producentpriserne aftager til laveste niveau i 1½ år

Stigning i producentpriser skyldes højere energipriser.

De samlede danske producentpriser steg december med 10,6 procent i forhold til året før. Prisstigningerne toppede i august på 37,6 procent.

- Priser steg lidt fra november til december, men årsstigningen er klart aftagende. Tempoet i producentpriserne faldt i december til at det laveste niveau siden juni 2021, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

De stigende producentpriser fra november til december kommer alene fra energiforsyning.

- De stigende producentpriser fra november til december skyldes højere priser på energi. Det kan heldigvis vise sig at være en enlig svale. Priserne på el og gas faldt i sidste halvdel af december. Det vil hjælpe med at dæmpe prisstigningerne her i starten af 2023, siger Allan Sørensen.

Industriens producentpriser, ekskl. energiforsyning,  faldt i december, og er steget med 7,1 procent over det seneste år. Importpriserne faldt også i december.

- Det aftagende pres på producentpriserne vil hjælpe med at sænke inflationen. Der er en tæt sammenhæng mellem industriens salgspriser og vareinflationen, siger Allan Sørensen.

- Faldende priser på eksempelvis jern, stål, træ og olie er med til at dæmpe producentpriserne. Kraftige fald i fragtraterne og lavere dollarkurs dæmper samtidig importpriserne, siger Allan Sørensen.

- Det går klart den rigtige vej med rigtig mange priser. Der er udsigt til, at inflationen kan falde hurtigt hen over de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold