Svensk recession gør det billigere at købe ind i Sverige - men markant vanskeligere for danske virksomheder at sælge deres varer og tjenester.

Foto: Colourbox
30.10.23 DIB Nyheder

DI: Katastrofal svensk nedtur gør ondt på dansk eksport

Svensk økonomi stod bomstille i 3. kvartal. Det seneste år har været præget af en tilbagegang, der koster dansk eksport.

Danske virksomheders salg til svenske kunder er sendt i bakgear efter et år med svækkelse af landets økonomi.

- Den svage svenske krone og manglen på vækst i Sverige har ramt dansk eksport. Vores eksport til Sverige er knap fem procent lavere end for et år siden. Det er især vareeksporten der er faldet over det seneste år, siger cheføkonom i DI, Allan Sørensen.

Vurderingen kommer efter nye tal for svensk vækst i 3. kvartal, der viser stilstand. På årsbasis har det været en tilbagegang på 1,2 procent. Sverige er dansk erhvervslivs tredjestørste markeder med et salg af varer og tjenester for 150 mia. kr. om året. Specielt nystartede danske virksomheder har blikket rettet mod Sverige.

Historisk billig svensk krone

- Svenskerne kan ikke få gang i væksten efter et hårdt år for svensk økonomi. Svensk økonomi har været hårdt ramt af den høje inflation og de mange rentestigninger, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det seneste år har været katastrofalt for svensk økonomi. De mange rentestigninger har været hård kost for svenskernes privatforbrug og boligmarkedet, siger Allan Sørensen.

Samtidig er den svenske krone faldet til et historisk lavt niveau. I september kostede en svensk krone 63 danske ører. Det har givet en hjælpende hånd til svensk eksport, men svækker samtidig danske virksomheders eksportmuligheder.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold