02.10.23 DIB Nyheder

Lønnen stiger knap fem procent

Danske lønninger på det private arbejdsmarked steg med 4,8 procent i tredje kvartal, indikerer ”Lyntallet” fra DA. Det er helt forventet, siger DI.

Den årlige stigning i lønomkostningerne på DA-området i 3. kvartal 2023 var på 4,8 procent. Det indikerer det såkaldte ”lyntal”, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) offentliggør umiddelbart efter kvartalets udløb.

Stigningen er 1,4 procentpoint højere end i foregående kvartal, men det kommer ikke bag på Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri (DI).

- Det er helt forventet, at lønningerne stiger med knap 5 pct. Det er en følge af forårets overenskomstforhandlinger og de efterfølgende lokale lønforhandlinger på virksomhederne. Dermed begynder medarbejdernes lønninger som forventet også at hente ind på inflationen, siger Steen Nielsen

Han er foreløbig heller ikke bekymret for den danske konkurrenceevne som følge af stigningerne.

- Lønningerne stiger også i andre lande, fordi der også i udlandet er udfordringer med høj inflation. Så indtil videre kan vores lønkonkurrenceevne godt klare, at lønningerne stiger mere end tidligere, siger Steen Nielsen

De endelige tal for kvartalet offentliggøres onsdag den 15. november 2023 og indeholder – udover de endelige tal – også tal på et mere detaljeret niveau.

Læs også: Danske virksomheders velfærdsbidrag slår rekord

Fakta

Fakta om lønudvikling

For hovedbranchen fremstilling viser lyntallet en årlig stigning i lønomkostningerne på 5,0 procent og er derved tiltaget med 1,6 procentpoint i forhold til 2. kvartal 2023.

For service viser lyntallet også en tiltagende lønudvikling på 1,2 procentpoint til 4,6 procent i 3. kvartal 2023.

Også for bygge og anlæg viser lyntallet en tiltagende lønudvikling på 1,8 procentpoint, hvor lønstigningstakten foreløbig lander på 5,4 procent.

For arbejdere er lønstigningstakten 5,4 procent på årsbasis ifølge lyntallet og er derved tiltaget med 1,7 procentpoint i forhold til 2. kvartal 2023.

Også for funktionærer viser lyntallet en tiltagende lønudvikling på 1,2 procentpoint til 4,3 procent i 3. kvartal 2023.

Tallene for 3. kvartal omfatter udmøntninger som følge af forhøjelsen af arbejdsgivers pensionsbidrag typisk fra 8 til 10 procent, som aftalt ved OK2023.

Kilde: DA

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold