Aftale om begrænset skattesmæk glæder DI
Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om at begrænse en stigning i dækningsafgiften på erhvervsejendomme. Det vækker glæde i DI, der dog fortsat bekymrer sig for efterreguleringer i de 33 kommuner, der stadig opkræver dækningsafgiften.
Regeringen, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har indgået en aftale om den såkaldte ”erhvervsdækningsafgift” (se faktaboks om dækningsafgift red).
For de virksomheder, som betaler dækningsafgift, giver det en skattelettelse på cirka ½ mia. kr. årligt i perioden 2022-2030.
- Det er utrolig positivt, at aftaleparterne nu tager hånd om denne problemstilling. Siden den oprindelige boligbeskatningsaftale i 2017 har vi i Dansk Industri presset på for at få én eller anden form for overgangsordning for dækningsafgiften, der som den eneste ejendomsskat ikke var omfattet af en skatterabat eller anden form for gradvis indfasning, siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.
Han er dog fortsat bekymret for den efterregulering for årene fra og med 2022, som fortsat truer ejerne af erhvervsejendomme i de 33 kommuner, der fortsat har en dækningsafgift.
- Mange ser stadig ind i at få et skattesmæk med tilbagevirkende kraft, når de endelige vurderinger kommer, selvom det nu i mange tilfælde bliver lavere end frygtet. Vi opfordrer derfor fortsat til, at efterreguleringen helt opgives, så virksomheder ikke risikerer at skulle efterbetale dækningsafgift for årene siden 2022, siger Jacob Bræstrup.
Læs også: Få svar på spørgsmål om vurderinger for erhvervsejendomme
Drop dækningsafgift helt
Fra og med 2022 har virksomhederne betalt en såkaldt ’foreløbig dækningsafgift’ baseret på gamle vurderinger og nye promiller, og det er meningen at denne betaling skal efterreguleres, når de nye vurderinger foreligger, hvilket for erhvervsejendomme forventes at ske tidligst i løbet af 2025.
- Virksomheder skal ikke bonnes, blot fordi staten ikke har kunnet få sine vurderinger færdige til tiden. I det mindste bør der komme et særskilt loft over den samlede efteropkrævning for perioden med foreløbige vurderinger, siger Jacob Bræstrup.
Han appellerer desuden til, at de 33 kommuner, som stadig opkræver dækningsafgift, sænker eller helt fjerner denne ekstraskat, der kommer ud over den almindelige ejendomsskat.
Fakta
Dækningsafgift er en kommunal ejendomsskat
Den ligger ud over den almindelige ejendomsskat (grundskylden) som tilsvarende beregnes på baggrund af grundværdien.
Hvis en erhvervsejendom bruges til fx lager, kontor, butik, hotel, fabrik eller værksted, kan kommunen vælge at lægge en dækningsafgift på ejendommen.
Kilde: Vurderingsportalen
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.