04.12.23 DIB Nyheder

DI: Lønløft blev ikke en ren gavebod

Dansk Industri er arg modstander af indblanding i den danske model, men vurderer dog, at aftalen om lønløft i det offentlige er blevet bedre, end da ideen først blev lanceret.

En trepartsaftale om lønløft til udvalgte offentligt ansatte er landet, efter at indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), kulturminister Jakob Engel-Schmidt og finansminister Nicolai Wammen (S) er blevet enige med offentlige arbejdsgivere og lønmodtagere.

I landets største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation Dansk Industri (DI) er der ikke udelt begejstring for aftalen.

- Det er utidig indblanding i den danske model, når politikere vil blande sig i løndannelse. Hvis politikerne i tide og utide blander sig for at løse et problem på kort sigt af økonomiske og politiske årsager, så ødelægger de muligheden for, at arbejdsmarkedets parter kan forhandle løn og vilkår på lang sigt, siger Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.

Han mener, det er en skævvridning at tilgodese nogle faggrupper frem for andre

- Det bliver en sten i det maskineri, som den danske model er, og som er så vigtig for vores samfund.

Vigtigt, at det ikke gentager sig

Kim Graugaard er glad for, at Kommunernes Landsforenings forhandlingsleder, Michael Ziegler (K), har understreget, at det fremover er op til parterne selv at forhandle uden politisk indblanding.

- Det er en vigtig del af aftalen, at parterne anerkender at denne indblanding i den danske model aldrig skal gentage sig, og at vi dermed nu vender tilbage til det kendte princip om, at det er og skal være de konkurrenceudsatte private erhverv, som lægger linje for lønudviklingen i Danmark, siger Kim Graugaard og fortsætter:

- Heldigvis er aftalen om et offentlig lønløft blev ikke en ren gavebod. Det er godt, at der er kommet flere partier med om forhandlingsbordet, for det har trods alt trukket et dårligt forslag i en bedre retning.

Nogle gode ideer

DI-direktøren peger på, at overtidsbetalingen primært skal gå til fuldtidsmedarbejdere, og at der kommer flere penge til lokale lønforhandlinger.

- Der har i årevis været mangel på arbejdskraft, og derfor er det rigtigt at belønne dem, der vil gå fra deltid til fuld tid. Der er en meget stor arbejdskraftreserve i det offentlige, fordi så mange arbejder på deltid, siger Kim Graugaard.

Han mener også, at det er en god idé, at man tilskynder, at langt flere tager del i vagtarbejdet, og at man lokalt kan belønne dem, der gør en særlig indsats. Det har manglet.

- Det er dog afgørende at være opmærksom på, at de gode ideer først skal udmøntes konkret ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det er derfor først muligt at bedømme resultatet, når de er overstået.

Kim Graugaard understreger, at man politisk stadig skal gøre, hvad man kan for at øge arbejdsudbuddet og øge de økonomiske incitamenter til, at flere vil arbejde mere ved for eksempel at se på skatten på arbejde.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold