DI har selv udgivet bud på, hvordan Danmarks globale klimaaftryk kan sænkes med det samme. Se link i bunden af artikklen.

28.11.23 DIB Nyheder

DI roser Klimarådets fokus på Danmarks globale klimaaftryk

Klimarådet peger i en ny rapport på ti globale områder, hvor Danmark bør overveje mål, pejlemærker eller indsatser. DI er enig i behovet for fokus på Danmarks globale klimaaftryk.

Klimarådet har netop udgivet en rapport, hvori de peger på ti globale indsatsområder, hvor det politisk bør overvejes, hvad Danmarks mål, pejlemærker eller indsatser kan være. Rapporten modtages godt i Dansk Industri (DI)

- Det er godt, at Klimarådet er med til at belyse Danmarks globale aftryk. For klimaudfordringerne er globale, og drivhusgasser kender ikke til landegrænser. Danmark er et grønt foregangsland gennem vores nationale indsats. Det skal vi også være, når det kommer til Danmarks globale klimaaftryk, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI.

Læs også: Danske og tyske virksomheder sender signal til politikere

Danmark skaber globale reduktioner

Klimarådet påpeger i rapporten også, at Danmark har et stort klimaaftryk. Det kommer til udtryk både gennem vores forbrug, som leder til udledninger i udlandet, når ressourcer udvindes og forarbejdes, men også igennem virksomhedernes eksport af grønne løsninger, som skaber globale reduktioner.

- De danske virksomheder kan være drivkraft i Danmarks globale klimaindsats. De har de innovative grønne løsninger, der kan reducere drivhusgasudledninger både inde og uden for Danmarks grænser. Men der er brug for politisk at sætte retning og ramme for den globale indsats, så vi bedre kan understøtte den grønne eksport, siger Anne Højer Simonsen.

Hun mener, at Danmark skal sætte pejlemærker for vores forbrugsbaserede aftryk og eksportens klimanytte.

- På den måde kan vi skabe retning for Danmarks globale klimaindsats og sikre rammer og incitamenter til udvikling af cirkulære løsninger og øget eksport af grøn teknologi, siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: Verdensførende ventilvirksomhed vinder vækstkonkurrence

Vi kan ikke sidde på hænderne

Anne Højer Simonsen påpeger, at det er svært at opgøre Danmarks globale aftryk, fordi data og metoder ikke er lige så klare som for Danmarks nationale udledninger.

- Det skyldes, at det globale aftryk i højere grad er baseret på global data og gennemsnitsberegninger. Og så er udledninger sværere at påvirke direkte. Men det er ikke en undskyldning for at sidde på hænderne, siger Anne Højer Simonsen.

Hun mener, der er masser, vi kan gøre, der med det samme vil mindske Danmarks globale aftryk.

- Vi kommer i dag selv med vores bud på, hvordan vi kan indtænke det globale. Vi peger blandt andet på, at den grønne efterspørgsel styrkes, så udvikling og prioritering af grønne, cirkulære produkter øges. Det kræver, at det offentlige i højere grad indtænker cirkularitet og totalomkostninger i indkøb. Samtidig skal den grønne eksport prioriteres, så de danske, grønne produkter kommer ud og gavner i resten af verden. Det er en win-win situation for det globale klima og for dansk økonomi, siger Anne Højer Simonsen.

Se alle DI’s bud på, hvordan Danmarks globale aftryk skal sænkes.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Valdemar Munk Christiansen

Valdemar Munk Christiansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3112
  • Mobil +45 2849 9522
  • E-mail vach@di.dk

Relateret indhold