DI's Afrikakonference torsdag markerede starten på arbejdet med et ny politisk kurs for Afrika. Virksomhederne spiller aktivt med - her i en paneldebat med blandt andet A.P. Møller - Maersk og Frontier Energy.

Foto: Jakob Melgaard
10.11.23 DIB Nyheder

DI: Stort potentiale i regeringens nye Afrika-ambitioner

Danske virksomheder er langt efter konkurrenter fra andre lande, når det kommer til fodfæste i Afrika. Det kan et kommende politisk paradigmeskifte hjælpe med at rette op på. Jo hurtigere, jo bedre, mener DI.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere varslet et paradigmeskifte i dansk udenrigs- og udviklingspolitik, når det kommer til Afrika.

Nu tages de første skridt til at omsætte det varsel til virkelighed. Det skete torsdag ved Afrika-konference i DI , der under overskriften ”Vejen til en grøn og retfærdig omstilling” satte fokus på erhvervslivets rolle i udviklingspolitikken. Konferencen blev dermed startskuddet til arbejdet med en konkret, ny strategi for Afrika.

Udenrigsministeren blev desværre forhindret i at deltage på grund af forhandlinger i Folketingssalen. Men Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen fortalte om afsættet for Danmarks ny Afrika-strategi.

- Overordnet vil vi sætte flere penge af til Danmarks arbejde i Afrika. Det bliver i øjenhøjde og primært med venligtsindede lande, som er interesserede i vores samarbejde. Danske virksomheder bliver en stor del af strategien, for de skal spille en stor rolle i vores øgede tilstedeværelse i Afrika. Og der bliver også helt konkrete initiativer, sagde Michael Aastrup Jensen.

Dansk Industri ser et stort potentiale i et paradigmeskifte for Afrika, hvor en donor-tung tilgang til udviklingspolitik erstattes med en fokus på ligeværdige partnerskaber med afrikanske lande, en pragmatisk politisk tilgang og ikke mindst en øget fysisk tilstedeværelse.

- Dansk erhvervsliv bør spille en stor rolle i Danmarks ny Afrika-strategi. Danske virksomheder er gode til de ligeværdige og respektfulde samarbejder, som er nødvendige i fremtiden, og den grønne omstilling og jobskabelse for kontinentets overvægt af unge er også problemer, som danske virksomheder kan være med til at løse, siger viceadm. direktør i DI Thomas Bustrup.

Potentiale for milliardeksport

I dag er danske virksomheder langt efter andre lande, når der ses på eksporten. Korrigeret for befolkningstal er der en gevinst på cirka 7 mia. kr., hvis handelsniveauet til afrikanske lande kom på niveau med gennemsnittet i Europa.

Thomas Bustrup henviser til, at afrikanske landes interesse for danske løsninger er stor allerede. De ved, at danske virksomheder er stærke på områder som vand, fødevarer, energi og infrastruktur. Og de ved, at lokal jobskabelse og uddannelse har høj prioritet. Den position bør udnyttes, men det kræver opbakning fra regeringen.

- Potentialet er der, men det kræver, at Danmark hurtigt øger tilstedeværelsen med ambassader og programsamarbejder, der bygger på den lokale efterspørgsel. Afrikanske lande efterspørger ligeværdige partnerskaber, hvor vi anerkender, hvor meget de har at byde på, siger han. 

Udvikling i bakgear

Aktuelt går udviklingen i den forkerte retning. Kina og Rusland og også en række andre lande, der øger lige nu indflydelsen på det afrikanske kontinent ved at indgå partnerskaber og bidrage til centrale infrastrukturprojekter.

- Og ulig Danmark stiller de ikke krav om menneskerettigheder og god regeringsførelse. Koblet med andre globale tendenser betyder det, at Europa og USA ikke længere er det oplagte førstevalg for afrikanske lande, når de vil indgå partnerskaber og handle, forklarer Thomas Bustrup.

Besøg DI's afdeling i Østafrika 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold