Selv om eksporterende virksomheder har lidt dystre vækstudsigter, er mangel på medarbejdere stadig en stor bekymring hos de danske virksomheder.

Foto: Getty
10.11.23 DIB Nyheder

Eksportvirksomheder vil skrue ned for bemandingen

Skrumpende markeder betyder, at mange danske eksportvirksomheder forventer at skrue ned for bemandingen. 7 procent af dem forventer at sige farvel til mere end 5 procent af medarbejderne.

Danske virksomheder ser ind i en usikker verden, og det sætter sig i deres forventninger til vækst. Ifølge en analyse baseret på svar fra DI’s virksomhedspanel forventer knap en tredjedel (30 procent) af danske virksomheder at beskæftige færre medarbejdere i det kommende kvartal. I sidste kvartal var det kun knap hver fjerde (23 procent), der sagde det samme.

- Næsten hver anden af deltagerne i panelet angiver usikkerhed som en vækstbarriere, og det er er medvirkende årsag til, at de forventer at have færre medarbejdere, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

Det er især de eksporterende virksomheder, der forventer at skrue ned for antallet af medarbejdere. 7 procent af dem forventer at sige farvel til mere end 5 procent af medarbejderne.

- De to foregående kvartaler har det ellers været de eksporterende virksomheder, der har været mest positive, fordi de havde bedre vækst-udsigter end de resterende virksomheder. Men væksten på Danmarks vigtigste eksportmarkeder ser ud til at skrumpe og aftage yderligere det kommende år, siger Morten Granzau.

Læs også: EU’s konkurrencekraft trues af smøl og bureaukrati

Stadig mangel på medarbejdere

Men selv om de eksporterende virksomheder altså har lidt mere dystre vækstudsigter, er mangel på medarbejdere stadig en stor bekymring hos de danske virksomheder. Tæt på halvdelen af de adspurgte virksomheder angiver utilstrækkelig adgang til kvalificerede medarbejdere som en vækstbarriere.

- Det kan indikere, at nedturen for dansk økonomi ikke bliver så alvorlig, som man kunne frygte. Selv blandt de eksporterende virksomheder er der fortsat en del (29 procent red.), der forventer at øge bemandingen. Vores undersøgelse peger på, at vi ser ind i en vending på arbejdsmarkedet. Men samtidig også, at der i mine øjne ikke er grund til at ringe med den store alarmklokke endnu, siger Morten Granzau.

Han understreger dog, at Danmark som lille eksportland er stærkt afhængig af udviklingen i verden.

- Krig i verden, tilbagegang i den kinesiske økonomi og en generelt høj global økonomisk-politisk usikkerhed er med til at skabe tvivl om fremtiden for danske eksportvirksomheder. Derfor er det også virkelig nødvendigt, at Danmark og EU generelt skruer op for indsatsen for at forbedre konkurrenceevnen i forhold til eksempelvis Kina og USA, der i den grad har sat turbo på forskning, udvikling og erhvervsfremme, siger Morten Granzau.

Læs analysen: Usikkerhed truer danske eksportvirksomheder 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Harald Øllgaard Grevsen

Harald Øllgaard Grevsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3705
  • Mobil +45 2962 9649
  • E-mail hagr@di.dk

Relateret indhold