Et panel med blandt andet lars Sandahl Sørensen, direktør i Dansk Industri diskuterede EU's konkurrencekraft - eller nærmere mangel på samme - på Tænketanken Europas Europakonference 2023, der mandag blev holdt i Industriens Hus.

Lars Erik Andreasen
06.11.23 DIB Nyheder

EU’s konkurrencekraft trues af smøl og bureaukrati

For få investeringer, for meget bøvl og for få hænder betyder, at Europas konkurrenceevne taber styrke i forhold til USA og Kina.

EU skal være kendt for at investere – ikke for at regulere.

Sådan lød det fra Kristian Hundebøll, adm. direktør for DLG Group, da Tænketanken Europa satte spot på udfordringerne for den europæiske konkurrenceevne.

En konkurrenceevne, der er kraftigt udfordret.

Ifølge The Economist udgør EU’s økonomi nu kun 65 pct. af den amerikanske, mens det var 90 pct. for ti år siden.

Og et af svarene er altså flere investeringer. Og hurtighed.

- Der bliver investeret meget mere i USA, Man tiltrækker virksomheder, mens EU går rundt om sig selv og har svært ved at komme ud af starthullerne, lød det fra Kristian Hundebøll i et panel, hvor blandt andet Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri også var med.

Han mener også, at Europa sidder på hænderne i en krisetid.

For eksempel på energifronten, hvor energikrisen stadig kradser. Energipriserne er meget billigere særligt i Kina, men også i USA end i Europa. Der er energieffektivitet et grundlæggende element i forhold til at få mere ud af den dyre energi, påpegede Lars Sandahl Sørensen.

- Det ligger lige til højrebenet. Og vi har talt om det i årevis. Men vi har stadig ikke gjort noget. Vi taler kun om det, lød det fra DI's direktør. 

Usammenhængende indre marked

Lars Sandahl Sørensen fremhævede også de såkaldte biosolutions som eksempel på, hvor tingene går alt for langsomt i EU. Biosolutions er bioteknologiske løsninger, hvor man bruger naturens egne værktøjer som bakterier og enzymer til at løse problemer. For eksempel i forhold til at lave plastik med mindre olie. Eller skære ned på forbruget af pesticider.

- Men det tager syv år i gennemsnit at få et bioteknologisk produkt godkendt på markedet. I gennemsnit tager det knapt to år i USA. Hvor tager man så hen som bioteknologisk start-up?, lød det retoriske spørgsmål fra Lars Sandahl Sørensen.

Et af problemerne er, at Det Indre Marked, som jo på mange måder er ædelstenen i EU-samarbejdet, ikke fungerer optimalt.

Særligt hvis man er en mindre virksomhed, medgav den danske EU-Kommissær, Margrethe Vestager, som også deltog i konferencen.

Det skyldes, at landene ofte implementerer direktiver fra EU meget forskelligt.

Derfor går man fra Kommissionens side også mere og mere over til, at regulere efter forordninger, som omsættes til ens gældende ret i alle 27 lande, fortalte Vestager.

Løs også: Ny dansk EU-politik skal have ”konkurrenceevne” øverst

Mangler hænder

En anden stor forhindring for den europæiske konkurrencekraft er manglen på arbejdskraft, som Lars Petersson, adm. direktør for Velux Group påpegede.

Lige nu går det, fordi økonomien er relativt afdæmpet blandt andet på grund af energikrisen. Men der er et stort behov for både faglærte og meget højtuddannede kræfter i Europa, sagde Lars Petterson. Han fortalte om sin egen søn, der p.t. læser en ph.d. i kunstig intelligens i USA. Simpelthen fordi en tilsvarende uddannelse ikke findes i Europa.

- Luften siver langsomt ud af dækkene på hele vores velstand både i Danmark og Europa, hvis vi ikke har tilstrækkelig arbejdskraft, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Men det svære er, at det der skal til først får effekt om fem til ti år.

- Derfor er det sindsygt vigtigt, at vi i Europa finder løsninger på det her, og gør det så let som muligt at komme til Europa, sagde Lars Sandahl Sørensen, der derfor ser en udvidelse af EU som ”et positivt element”, fordi det vil betyde fri bevægelighed mellem flere lande.  

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Wetendorff Nørgaard

Rikke Wetendorff Nørgaard

Chef for Europapolitik

  • Direkte +45 3377 3509
  • Mobil +45 2758 8133
  • E-mail rwen@di.dk

Relateret indhold