Adm. direktør for DI, Lars Sandahl Sørensen, hilser på den spanske Kong Felipe VI.

07.11.23 DIB Nyheder

Kongebesøg er startskud til lovende grønt samarbejde mellem Spanien og Danmark

Spaniens Kong Felipe VI og Kronprins Frederik blev tirsdag modtaget af adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen til et royalt erhvervsarrangement, der skal være startskuddet til omfattende grøn samarbejde.

Spanien er et nærmest perfekt land til produktion af grøn strøm - masser af sol, masser af vind. Og Danmark har omfattende af viden om, hvordan grøn strøm bliver lavet om til brændsel.

Derfor er der store forventninger til det samarbejde mellem de to lande omkring PtX og grøn brint, som det royale erhvervsarrangement skød i gang tirsdag. Adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen tog imod Kong Filipe VI og Kronprins Frederik på Hotel NH Collection Copenhagen.

- Besøget fra det spanske kongehus kommer ikke tilfældigt - det er erhvervsmæssigt på det helt rigtige tidspunkt. Spanien har masser af grøn energi fra vind og sol og har brug for Danmarks ekspertise på omdannelsen af den grønne energi til brændsel. Besøget skal være startskuddet til givtigt grønt samarbejde for begge lande.

Det royale besøg vil således blive fulgt op i de kommende år af øget korrespondance og delegationsbesøg, som givetvis vil øge handelssamarbejdet, siger international direktør i DI Thomas Bustrup, der fortsætter.

- Kong Felipe og Kronprins Frederik deltog tirsdag i det store erhvervsarrangement med cirka 50 spanske og 100 danske topledere. Det er altså et stort og ambitiøst samarbejde, der begynder på højeste niveau i disse dage. Det er af betydning, at det er topledere fra begge sider, der indleder samarbejdet med netværk og samtaler, og der er ingen tvivl om, at besøget betyder øget samhandel i de kommende år.

Danmark og Spanien er tætte samarbejdspartnere i EU, og grøn omstilling har en meget høj prioritet i begge lande. I marts 2023 underskrev Danmark og Spanien en erklæring om samarbejde vedrørende grøn energi, og det spanske erhvervsfremstød fokuserer på netop grøn omstilling, PtX og grøn brint, og derudover også på shipping og medicinalindustrien.

Ud over de royale gæster deltog de to udenrigsministre Jose Manuel Albares og Lars Løkke Rasmussen sammen med cirka 50 spanske og 100 danske virksomheder. 

Generel stigning i eksport til Spanien

Eksporten til Spanien er efter en lang periode på et stabilt niveau steget med lidt over 80 pct. siden 2020 og har nu rundet 40 milliarder kroner, fortæller en ny analyse fra DI. Spanien er nu Danmarks 12.-største eksportmarked.

Det spanske marked har i en lang årrække været udfordret af ekstrem svag vækst, men spanierne er ved at genrejse økonomien. Blandt eksportmarkeder, der er større end Spanien, er det kun Kina, USA og Polen, der forventes at vokse hurtigere end Spanien.

Så frem mod 2030 er Spanien et af Danmarks eksportmarkeder med udsigt til den højeste vækst.

- Kongebesøget lægger sig oven på en i forvejen imponerende udvikling i samhandlen med Spanien. Den gode økonomiske udvikling i Spanien i de seneste og forhåbentlig også i de kommende år giver store muligheder. Sammen med de mange penge, som Spanien ventes at få fra EU's strukturfonde, så kan der komme ekstra turbo på samhandlen mellem Danmark og Spanien generelt. Kongebesøget er med til at skubbe kraftigt på den gode udvikling.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold