28.02.23 DIB Nyheder

Inflationen aftager på tværs af Europa

Inflationen i Danmark, eurozonen og EU falder for tredje måned i træk. Det er godt for europæisk økonomi, at presset fra priserne aftager, siger DI’s cheføkonom.

Inflationen i Danmark, eurozonen og EU falder for tredje måned i træk. Inflationen i eurozonen var på 8,4 procent i januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Inflationen i eurozonen toppede i oktober på 10,6 procent.

- Inflationen aftager på tværs af Europa. Prisstigningerne aftager for tredje måned i træk. Inflationen i eurozonen er på laveste niveau siden maj, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det er godt for europæisk økonomi at presset fra priserne aftager. Det er stort set alle lande i EU, der har set inflationen toppe. Der er kun Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet, der endnu ikke har set inflationen toppe, siger Allan Sørensen.

- Ruslands brutale invasion af Ukraine, for et år siden, var stærkt medvirkende til, at inflationen sidste år nåede op på det højeste niveau i 40 år. Priserne på råvarer og energi blev sendt kraftigt i vejret som følge af krigen, siger Allan Sørensen.

- Mange råvarer og energi er kommet ned i pris igen. Det vil hjælpe med at dæmpe inflationen. Mod slutningen på 2023 vil inflationen komme ned mod et mere normalt niveau, siger Allan Sørensen.

- Det er afgørende for økonomien, at prisstigningerne kommer under kontrol. Inflationen er stadig for høj, og vi mangler fortsat at se en endegyldig vending i kerneinflationen. Kerneinflationen kan godt være forsinket med et par måneder, så her forventer jeg, at vi også meget snart har set toppen, siger Allan Sørensen.

- Centralbankerne har skruet renterne kraftigt i vejret for at få inflationen under kontrol. Inflationen er stadig for høj, og vi vil se ECB sætte rente yderligere op om et par uger. Det er den medicin, der skal til for at dæmpe prispresset, siger Allan Sørensen.

19.03.23OK2023Nyhed
ATD/DI og 3F Transport indgik 14. marts 2023 en 2-årig aftale om Taxikørsel overenskomsten, som dækker Taxachauffører i hele landet.
Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold