Peter Vestergren Åkesen bor i Kina, hvor han er Grundfos' chef virksomhedens globale aktiviteter indenfor løsninger til erhvervsbygninger. Han ser stort potentiale i Kinas grønne omstilling.

Foto: Grundfos
10.03.23 DIB Nyheder

Kinas genåbning glæder Grundfos

Grundfos åbner ny fabrik i Kina til efteråret og er lettet over vækstpotentialet i lyset af afdæmpet udvikling i Europa og USA.

6 måneder. Så længe er det siden Peter Vestergren Åkesen sidst kunne besøge Grundfos’ hovedsæde i Bjerringbro, som chef for virksomhedens globale aktiviteter indenfor løsninger til erhvervsbygninger og samtidig bosiddende i Kina.

Og så længe skal der ikke gå igen.

- Der har været en lettelsens suk i mange virksomheder efter beslutningen om at genåbne landet. Vi har været aktive i landet i 30 år, hvor vi startede med at købe komponenter i Kina og siden har udvidet med egen produktion, og er nu også leverandør til Kinas grønne omstilling. Det er vigtigt for os at være til stede, men også at kunne producere og rejse ind og ud af landet. Nu er det atter muligt, og med genåbningen er der et stort vækstpotentiale, fortæller Peter Vestergren Åkesen.

Kinas indførte i 2020 en skrap coronapolitik som uventet blev taget af bordet i januar 2023. Grundfos udvider aktiviteterne i Kina om et halvt års tid, når første spadestik tages til en produktionshal på 30.000 kvadratmeter ved Shanghai. Virksomheden har haft pæn årlig vækst i Kina, men nu er der potentiale til, at det går endnu hurtigere.

Læs også: "Kina er verdensøkonomiens hovedmotor i 2023"

Forsigtigt tryk på speederen

- Vi har holdt vejret, fordi udsigter for 2023 i Europa og USA er ret dystre. Derfor er det ekstra interessant, at Kina genåbner. Det er lige præcis det, som skal til for at sikre vores fremgang globalt. Vi tager dog også hele tiden bestik af den geopolitiske situation, siger Peter Vestergren Åkesen.

Under coronanedlukningerne har Grundfos været udfordret af, at fabrikker og leverandører har lukket ned. Energikrisen har samtidig ført til, at der i perioder har været lukket for strøm i dele af landet. 

- På grund af restriktioner og nedlukninger har vi været forsigtige med at trykke for hårdt på speederen, fordi vi ikke har vidst om vi kunne levere som lovet. Men nu er det muligt at skrue op. Kina har forpligtiget sig til nogle målsætninger på den grønne omstilling, og de vil sætte kraft på at indfri de løfter, fordi de har udfordringer med forurening og energimangel. Og her ser vi en kæmpe mulighed for at levere nogle af de løsninger, der efterspørges, fortæller han.

Grundfos’ pumper er effektive og energibesparende og kan bidrage til at begrænse CO2-aftrykket fra både nyt og ældre byggeri i Kina.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Glen Mikkelsen

Glen Mikkelsen

General Manager, China

  • Direkte +45 3377 3972
  • Mobil +86 139 1778 4076
  • E-mail glmi@di.dk

Relateret indhold