I EU alene producerer vi overskudsvarme, der svarer til næsten hele det årlige strømforbrug for alle europæiske husstande. Den skal vi udnytte bedre, skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Foto: Sif Meincke
19.03.23 DIB Nyheder

Sandahl: Vi bruger for lidt energi på at energieffektivisere

Danmarks energiforbrug skal sænkes med 15 procent frem mod 2030. Hvis det skal lykkes, skal der skrues markant op for energieffektive løsninger, skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Klummen er også bragt i Avisen Danmark

Energikrisen har raset i et helt år, og vi har dagligt talt om, hvordan vi gør os uafhængige af russisk energi, sikrer vores forsyningssikkerhed, får banket energipriserne i bund og ikke mindst reddet klimaet. Selv om de mange udfordringer er belyst fra alle leder og kanter, er der overraskende lidt fokus på en af de mest åbenlyse løsninger – energieffektivitet.  

Den grønne omstilling sker ikke med et trylleslag. Og det er heldigvis også gået op for de fleste, at vi har brug for en massiv udbygning af vedvarende energi, hvis vi skal sikre mere grøn strøm. Det gælder hav- og landvindmøller, solceller, biogas, power-to-x og meget mere. Men mere vedvarende energi er ikke nok.

Den bedste og grønneste energi, vi har, er den vi ikke bruger. I 2022 faldt vores forbrug af naturgas med 37 pct. sammenlignet med 2021. Den udvikling er hjulpet på vej, fordi vi alle sammen har været gode til at spare på energien, skrue ned for varmen og slukke for strømmen i perioder. Men energieffektivitet er mere end sparsommelighed.

Dansk energiforbrug skal sænkes 15 procent

Når vi tænder for produktionsbåndene i virksomhederne, brænder affald af, åbner køledisken i supermarkedet, og når vi tænder for støvsugeren, producerer vi enorme mængder overskudsvarme. Den varme er vi ikke gode nok til at udnytte til eksempelvis fjernvarme. I EU alene producerer vi overskudsvarme, der svarer til næsten hele det årlige strømforbrug for alle europæiske husstande. Den skal vi udnytte bedre.

EU-landene skal spare 11,7 pct. på energien i 2030 sammenlignet med 2020 – det har EU netop besluttet. Omsat til danske forhold betyder det, at vores energiforbrug skal sænkes med 15 pct. frem mod 2030.

Hvis det skal lykkes, skal der skrues markant op for energieffektive løsninger.

Hvis det enorme potentiale skal realiseres, skal vi samle alle grønne muskler i Danmark om en national strategi for energieffektivisering af vores samfund. Alle brancher, sektorer og civilsamfundet kommer til at bidrage. Der findes ikke en one-size-fits-all-løsning, der fikser det hele med et fingerknips. Der behov for en gennemarbejdet strategi i tæt samspil mellem erhvervsliv og politikere.

Stop med at fyre for gråspurvene

Lad mig uddybe: Vi skal stoppe med at fyre for gråspurvene og bruge overskudsvarmen fornuftigt. I dag er der et prisloft på overskudsvarme, der bør fjernes helt. Vi skal tilskynde energirenoveringer af bygninger med energimærkerne G, F og E, der bruger op mod 20 gange mere energi end bygninger med energimærke A. Der skal være en økonomisk gulerod ved at isolere, skifte til nye ruder og grønnere varmekilder.

Vi kommer nok heller ikke uden om at drøfte, hvordan prisen på fjernvarme skal skrues sammen. I dag kan det for mange husstande ikke betale sig at spare på energiforbruget, fordi prisen på fjernvarme langt hen ad vejen er fast. Så uanset hvor meget vi sparer, ender vi ofte med at betale det samme – det kan vi gøre bedre.

Endvidere er det vigtigt, at vi bruger energien på de rigtige tidspunkter. Det er når der eksempelvis, er plads i elnettet, så vi som samfund ikke skal overinvestere i en udvidelse elnettet. Det skal vi anspores til, og derfor mener jeg, at vi alle skal betale noget mere for at bruge elnettet, når det er belastet, og meget mindre, når der ikke er trængsel i elnettet.

Vi skal holde fast i vores gode sparevaner. Men vi skal også strategisk beslutte, hvordan vi ønsker at nå i mål med den grønne omstilling. Der skal i hvert fald lyde en klar opfordring herfra til, at vi alle på tværs af samfundet bruger mere energi på at sikre energieffektivitet i hele Danmark.

Læs også: Ny EU-aftale om at spare på energien glæder Danfoss og DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Stouge

Anders Stouge

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3681
  • Mobil +45 2275 0490
  • E-mail ast@di.dk

Relateret indhold