Med verdens milliarder af træer er det mildest talt svært at holde styr på, hvor mange træer der kommer til, og hvor mange der forsvinder.

Foto: Getty Images
15.03.23 DIB Nyheder

Satellitter skal tjekke om klimakreditkøb virker

NASA og forskere fra Københavns Universitet har udviklet en metode, som blandt andet kan bruges til at overvåge, om køb af klimakreditter giver de træer, de lover. Det kan sikre, at ingen købet katten i sækken, mener DI.

Virksomheder, stater og andre aktører benytter sig i stigende grad af muligheden for at investere i CO2-optag i form af klimakreditter. Det betyder, at en virksomhed får mulighed for at udlede en mængde CO2, mod at den bliver neutraliseret et andet sted. Det kan være i form af eksempelvis et plantet træ eller et træ, der ikke bliver fældet.

Men med verdens milliarder af træer er det mildest talt svært at holde styr på, hvor mange træer der kommer til, og hvor mange der forsvinder. Men nu har forskere fra institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Datalogisk Institut i samarbejde med det amerikanske rumagentur NASA opfundet en metode, der gør det muligt at optælle antallet af træer på enorme landområder og udregne hvor meget kulstof der er bundet i hvert enkelt træ.

Med metoden har de optalt 9,9 milliarder træer og derudover målt, hvor meget kulstof træerne lagrer i det tørre landbælte Sahel, der løber tværs over Nordafrika fra Atlanterhavet til det Indiske Ocean. Forskerne har undersøgt et område på i alt 10 millioner kvadratkilometer, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Kunstig intelligens kan skelne mellem biomasse

Ifølge professor Rasmus Fensholt, som har været en central del af forskningen, kan den nye metode blive et vigtigt redskab, fordi klimakreditter vil blive mere udbredte.

- Derfor er det afgørende, at vi er i stand til at overvåge, om handlen afspejler det faktiske antal træer i naturen og dermed har en positiv klimaeffekt. Og det kommer vi nu med en løsning på, siger han.

Det vækker glæde i Dansk Industri (DI), hvor vicedirektør og klimachef Anne Højer Simonsen mener, at den nyudviklede metode er enormt interessant.

- For at opnå klimaneutralitet får vi brug for at fange- og lagre kulstof eksempelvis fra skov, og dokumentering af dette har stort potentiale også for erhvervslivet. Certificerede troværdige klimakreditter kan give kulstoflagring en værdi, som kan give finansiering til disse nødvendige løsninger, forklarer Anne Højer Simonsen.

Hun påpeger, at EU-Kommissionen også har stort fokus på at få skabt en troværdig ramme for et ny kreditsystem, der kan understøtte kommende indsatser for at opnå klimaneutralitet.

- Der er en stor interesse for dethos DI’s medlemmer, og det er noget, vi i DI arbejder med nu og i de kommende måneder, siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: Ny EU-aftale om at spare på energien glæder Danfoss og DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Bach Jensen

Lars Bach Jensen

Fagleder, International energi- & klimapolitik

  • Direkte +45 3377 3511
  • Mobil +45 2949 4401
  • E-mail labj@di.dk

Relateret indhold