I dag tager det syv år at få godkendt en biosolution fordi, det reguleres som klassisk kemi. Og det er jo bogstaveligt talt helt sort, når det netop er naturens egne løsninger - og altså grønt, siger Sofie Carsten Nielsen, der er ny Bio Project Director i Dansk Industri og tiltræder den 1. maj.

21.04.23 DIB Nyheder

Sofie Carsten Nielsen forklarer: Bioscience skåret ud i pap

Der er et kæmpemæssigt potentiale i biosolutions, der kan bidrage til at løse mange af de globale udfordringer. Men hvad er biosolutions egentlig – og hvorfor skal vi have fokus på det. DI’s nye Bio Project Director forklarer.

Sofie Carsten Nielsen, du tiltræder den 1. maj til en nyoprettet stilling som EU Bio Project Director i Dansk Industri. Kan du kort forklare, hvad bioscience er?

- Biosolutions er naturens egne løsninger tilsat teknologi og forskning og virkelig meget viden. Biosolutions kan være med til at løse mange af de store udfordringer, som samfundet står over for. For eksempel klimakrisen, fødevarekrisen og energikrisen.

Men hvad er det konkret?

- Biosolutions er løsninger, der udnytter naturens egne mikroorganismer. Det kan for eksempel være enzymer, bakterier, gærceller og naturlig plantebeskyttelse. Det er så at sige løsninger, som naturen selv kommer op med. I stedet for at bruge kemi, bruger vi naturens egne løsninger. Mest kendt er jo nok, hvordan man kan få enzymer til at bidrage til at vaske tøj rent. Men det kan også være, at man ved at udnytte naturens egne løsninger kan gøre landbruget mere effektivt, så vi skal bruge mindre jord for at få det samme udbytte og erstatte brug af fossiler både i vores energiforbrug og i vores materiale - eksempelvis bioplast. Biosolutions kan levere den verden, hvor vi ikke længere skal bruge olie - overhovedet. 

Hvor stort er potentialet i de her løsninger?

- Det er kæmpestort. Det kan bidrage markant til at løse fødevarekrisen ved at skabe  mere modstandsdygtige afgrøder, det kan forlænge holdbarheden af madvarer og reducere vores energiforbrug. En rapport fra Copenhagens Economics har blandt andet vist, at biosolutions globalt set kan reducere den globale udledning af Co2 med op til 8 procent. Det batter virkelig noget.

Læs også: Sofie Carsten Nielsen rykker til DI: Skal løfte biosolutions-området i Europa

Europa er alt for sløv

Har politikerne forstået potentialet i løsningerne?

- Det synes jeg ikke. Ikke endnu. Hverken i Danmark eller i Europa. I dag tager det syv år at få godkendt en biosolution fordi, det reguleres som klassisk kemi. Og det er jo bogstaveligt talt helt sort, når det netop er naturens egne løsninger - og altså grønt. I USA har de derimod forstået sammenhængen og derfor tager det blot to år at få godkendt en løsning indenfor det samme område, ligesom de investerer massivt i området nu. Resultatet af den forskel er ret klar. Virksomhederne kigger mod USA fremfor Danmark og Europa, når de skal udvikle nye løsninger.

Men har vi ikke nogle ret dygtige og succesrige virksomheder indenfor biosolutions i Danmark. Er det ikke bevis for, at det rent faktisk fungerer meget fint herhjemme?

- Det er korrekt, at vi har nogle af verdens dygtigste virksomheder på området - og det skal vi også gerne have i fremtiden. Hvis vi ønsker det skal blive ved med at være sådan, så skal vi op i gear. Der skal simpelthen et andet syn på biosolutions i Europa ellers risikerer vi, at investorer og virksomhederne kigger mod USA, hvor der bare er en anden forståelse for potentialet lige nu.

Og det er der, at du kommer ind i billedet?

- Lige præcis. Jeg skal sørge for, at biosolutions kommer på dagsordenen både i Danmark og særligt i EU. Vi skal forstå og udnytte potentialet og have en regulering, der passer til virkeligheden.

Læs også: Novozymes’ topchef bandlyser krisesnak

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Mikael Wraae Valsted

Mikael Wraae Valsted

Head of Political Advcoacy, development & marketing of Biosoluti

  • Direkte +45 3377 3188
  • Mobil +45 2889 3405
  • E-mail miwv@di.dk

Relateret indhold