Kina er verdens største CO2-udleder. Og det forventes, at de kinesiske udledninger vil være det dobbelte af EU's og USA's udledninger tilsammen i 2030.

18.06.23 DIB Nyheder

DI: Gid Blinkens Kinabesøg skaber bedre relationer

DI håber, at USA’s udenrigsminister Blinkens besøg i Kina kan bidrage til, at USA og Kina nærmer sig hinanden.

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinkens besøg i Kina kan forhåbentligt - ikke blot for Vestens virksomheder, men for samhandlen verden over – bidrage til, at USA og Kina nærmer sig hinanden.

Det er i hvert fald det fromme håb hos Peter Thagesen, underdirektør i DI og chef for DI Global Handel og Investeringer.

- Hverken Danmark eller resten af de vestlige lande kan tillade sig at støde Kina for langt væk fra os. Ingen kan komme uden om Kina, når vi skal tackle klimaudfordringen. Kina er verdens største CO2-udleder. Og det forventes, at de kinesiske udledninger vil være det dobbelte af EU's og USA's udledninger tilsammen i 2030. Vi i Vesten er nødt til at finde fælles fodslag med kineserne, hvis vi skal løse de globale klimakriser, siger Peter Thagesen.

Han mener, at Blinkens besøg i Kina kommer på et kritisk tidspunkt for verdenshandlen.

- Præsident Biden har fortsat den omfattende handelskrig, som tidligere præsident Trump igangsatte overfor Kina. Og forholdet mellem de to lande har nået et historisk lavpunkt. Vi ser lige nu, at både danske og europæiske virksomheder i stigende omgang orienterer sig mod andre markeder end det kinesiske. En såkaldt China+1-strategi, hvor virksomheder ikke fortsætter med at investere i Kina, men placerer nye investeringer i andre dele af verden, siger Peter Thagesen.

Han håber især på, at besøget kan skubbe på Kina, så landet snart mere aktivt fordømmer den russiske angrebskrig i Ukraine.

- Det vil være den største tilnærmelse af alle mellem de to stormagter, og det vil løsne det anspændte forhold betragteligt, siger Peter Thagesen.

Læs også: Vestager: ”EU’s vigtigste opgave er at hjælpe Ukraine med at vinde krigen”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold