Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, var iført en dansk landsholdtrøje, da hun modererede debat med EU-kommissionens næstformand Margrethe Vestager, Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, DI, Christian Wulff Søndergaard, Vice President, Head of Group Corporate Affairs, Carlsberg Group, Camilla Jain Holtse, Vice President, Head of Public Policy & Regulatory Affairs, Maersk samt Jeppe Tranholm-Mikkelsen, departementschef i Udenrigsministeriet.

Foto: Joshua Tree
17.06.23 DIB Nyheder

Vestager: ”EU’s vigtigste opgave er at hjælpe Ukraine med at vinde krigen”

EU's betydning i verdensøkonomien er kraftigt på retræte, men det problem falmer i forhold til at hjælpe Ukraine med at vinde krigen, lød det fra EU-kommissionens næstformand Margrethe Vestager til paneldebat på Folkemødet.

”Alt det, vi tager for givet, dør ukrainerne for nu. Derfor er det EU's vigtigste opgave netop nu at hjælpe dem med at vinde krigen.”

Sådan lød det fra Margrethe Vestager, ledende næstformand af EU-kommissionen og konkurrencekommissær, da hun fredag eftermiddag var paneldeltager på DI-debatten ”Geopolitisk topmøde: Når handel og sikkerhed går hånd i hånd.”

Udover krigen i Ukraine fremhævede Margrethe Vestager klimakrisen som en ligeså væsentlig udfordring, for som hun sagde ”Kloden er mere stædig, end jeg nogensinde er blevet beskyldt for at være.”

Læs også: Royalt norsk besøg baner vej for grønt erhvervseventyr

Ikke alle tænker som os

Svarene blev givet til moderator Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, der også stillede spørgsmålet til de øvrige paneldeltagere:

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, DI,

Christian Wulff Søndergaard, Vice President, Head of Group Corporate Affairs, Carlsberg Group,  

Camilla Jain Holtse, Vice President, Head of Public Policy & Regulatory Affairs, Maersk samt

Jeppe Tranholm-Mikkelsen, departementschef i Udenrigsministeriet.

De var alle enige i de to punkter fra Margrethe Vestager men derudover var det især forholdet til ”resten af verden,” der blev debatteret.

- Globaliseringen har stadig fuld fart på, og både det transatlantiske samarbejde og det europæiske har i langt tid ikke fungeret bedre, end det gør nu. Men vi skal finde bedre måder at tale med de lande, der ikke tænker som os. Vi synes selv i Europa, at vi gør alt det rigtige, men mange kigger på os og siger, at vi ikke har forstået noget. Vi må åbne op for, at man kan tænke anderledes, end vi gør, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI: EU tager et stort skridt nærmere regulering af kunstig intelligens

Lavere pegefingerføring er en klog retning

Der kan være god grund til at afsøge mulighederne for at komme i dialog med andre dele af verden. Ikke mindst i takt med, at EU’s økonomiske betydning for verdensøkonomien falder. Siden 1980 er EU’s andel af verdens BNP således faldet med 39 procent, mens Kinas andel ifølge en opgørelse fra DI er vokset med 990 procent.

- Selv om folk har opdaget, at forsyningskæderne er sårbare, og der er kommet ekstra fokus på resiliens, kan vi ikke blive uafhængige af Kina. Selv om henter varer fra Vietnam, sourcer man stadig fra Kina, sagde Christian Wulff Søndergaard.

Han blev suppleret af Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der påpegede, at verdens udviklingslande ikke er særlig begejstrede for løftede moralske pegefingre fra EU.

- Hvis de skal vælge mellem en moralprædiken og en jernbanelinje, vælger de nok jernbanen. Så lavere pegefingerføring er nok en klog retning i forhold til resten af verden, sagde departementschefen.

Margrethe Vestager påpegede samtidig, at der er brug for at tænke grundigt over alle beslutninger, selv om alt hele tiden går hurtigere og hurtigere.

- Vi skal trække vejret helt ned i maven, før vi træffer beslutninger, selv om det skal gå hurtigt. Europæisk selvværd er nøglen, sagde Margrethe Vestager.

Læs også: ”Everytime I walk by this tent – it’s packed”

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold