DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen tog  imod det norske kongepar Deres Majestæter Kong Harald og Dronning Sonja i Industriens Hus.

Foto: Michael Stub
15.06.23 DIB Nyheder

Royalt norsk besøg baner vej for grønt erhvervseventyr

Danmark og Norge underskriver samarbejdsaftale om CO2-lagring i Industriens hus. Målet er at skabe verdens mest bæredygtige region.

Torsdag mødte det norske kongepar - Deres Majestæter Kong Harald og Dronning Sonja – omkring 200 danske og norske erhvervsfolk ved deres besøg i Industriens Hus. Målet er en øget samhandel og ambitionerne er høje med kongeparrets besøg i København torsdag og Aarhus fredag.

Norge og Danmark vil i fællesskab kunne blive verdensførende på grøn omstilling og bæredygtighed ved at sætte ekstra fart på den i forvejen høje samhandel. Lægger de to lande forudsætninger og ekspertise sammen, er der store muligheder for erhvervseventyr i begge lande eksempelvis på områder som Power-to-X, CO2-lagring og havvind.

Disse tre emner blev netop temaer ved eftermiddagens møder mellem danske og norske erhvervsfolk i kølvandet på kongeparrets besøg. Et besøg der fik ekstra tyngde, da de to nationer samtidig underskrev samarbejdsaftaler, MoU’s, om blandt andet CO2-transport til lagring mellem de to lande.

- Norge og Danmark har rigtig gode forudsætninger for at bidrage til hinanden med grønne fremadrettede løsninger. Samme ambitioner, lignende geografiske forhold og tætte relationer. Sammen kan vi opfylde visionerne om mere samhandel, at blive verdens mest bæredygtige region og gøre Nordsøen til verdens grønne kraftværk, siger DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Kongepars besøg markerer starten på nordisk CCS-eventyr

Sammen kan vi opfylde visionerne om mere samhandel, at blive verdens mest bæredygtige region og gøre Nordsøen til verdens grønne kraftværk. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Den norske olie- og energiminister Terje Aasland og den danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard underskrev aftaler (MoU) der skal bane vejen for samarbejde mellem de to nordiske lande.

Foto: Foto: Michael Stub

Nordmænd køber dansk for 18.000 kr. hvert år

En ny analyse fra DI viser, at kun Island overgår Norge, som dansk eksportland, når det holdes op mod antallet af indbyggere i lande med over en halv million indbyggere. Faktisk bruger hver nordmand i gennemsnit 18.000 kroner om året på danske varer. Eksporten til Norge nærmer sig 100 mia. kr. og har dermed aldrig været større.

Det er imponerende, konstaterer Lars Sandahl Sørensen.

- Danmark og Norge har fælles fortid og beslægtede sprog og kultur. Det gør samhandel lettere. Så selv om norsk økonomi kun går langsomt frem i øjeblikket, så er nordmændene blandt de allermest velhavende i verden, og jeg tror på fortsat fremgang i eksporten i de kommende år. Især inden for energi, klima og sundhed, siger han.

Et fjerde emne ved dagens besøg var sundhedsteknologi og life science.

Stribe af ministre med

Lars Sandahl peger også på, at et nordisk sammenhold er blevet vigtigere i en turbulent tid med uro i verdenshandlen, krig i Europa, inflation og klimakrise.

- Den internationale uro kræver et tættere samarbejde mellem vore lande for at lykkes med den grønne omstilling, løse klimaudfordringerne og samtidig bevare de fælles nordiske værdier. Norsk og dansk erhvervsliv er førende i udviklingen af bæredygtige løsninger, og strategisk samarbejde mellem Danmark og Norge vil åbne nye muligheder for vores virksomheder inden for flere sektorer, siger Lars Sandahl Sørensen.

Udover det danske og norske kongepar deltog en række ministre fra begge lande, nemlig Norges udenrigsminister Anniken Huitfeldt, olie- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre. Fra dansk side deltog klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, erhvervsminister Morten Bødskov og minister for nordisk samarbejde Louise Schack Elholm.

Den norske Kong Harald på talerstolen i Industriens Hus.

Foto: Foto: Michael Stub

Stay up to date

Receive DI Business News – our weekly newsletter in English with relevant business news, political analyses, key indicators and invitations to events, courses and business-related networks.

Sign up

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold