Der var spænding til det sidste om hvorvidt EU-parlamentets medlemmer kunne blive enige om en holdning til brugen af kunstig intelligens.

14.06.23 DIB Nyheder

DI: EU-regulering af kunstig intelligens tættere på mål

EU-Parlamentet har banet vejen for verdens første regulering af kunstig intelligens, AI. Det vil få betydning for tusindvis af virksomheder.

Der blev taget et stort skridt i den rigtige retning onsdag formiddag, da EU-Parlamentet tog stilling til, hvordan kunstig intelligens skal reguleres i hele Europa.

Det mener Dansk Industri, der ser frem til den videre behandling i Det Europæiske Råd efter sommerferien, hvor der skal gives endeligt grønt lys til verdens første regulering af området. 

- Vi oplever en meget stor efterspørgsel fra virksomhederne på et fælles europæisk regelsæt, så de ikke bare ved, hvordan de skal forholde sig til kunstig intelligens, men også at de kan vide sig sikre på, at der er fælles spilleregler i hele EU, siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri og fungerende branchedirektør i DI Digital. 

Han peger på, at der har været store debatter i Parlamentet, så det er først og fremmest positivt, at de står med en samlet position og er klar til at gå ind i trilog-forhandlingerne efter sommerferien. Derudover har Parlamentet taget nogle vigtige skridt i den rigtige retning for den nødvendige fælles regulering af AI.

- Der er lagt op til klarere rammer for regulatoriske sandkasser på tværs af EU, ligesom de foreslår at sikre en stabilitet for virksomheder og investorer, ved at fjerne Kommissionens mulighed for at tilføje elementer til listen over højrisiko AI uden at spørge Parlamentet og Rådet først, siger Andreas Holbak Espersen.

Læs også: Forstå kunstig intelligens

Stor uenighed undervejs

Der var spænding til det sidste, fordi der var stor uenighed blandt parlamentsmedlemmerne om, hvorvidt der skal være totalforbud mod brugen af AI-systemer til realtids identifikation med biometrisk data.

Det kan eksempelvis være at man identificerer personers færden baseret på AI-systemer som trækker på billeder fra videokameraer i offentlige rum. Her endte Parlamentet med at anbefale et totalforbud.

- Vi forstår godt bekymringen for brug af biometrisk data, men samtidig er der nogle ekstraordinære situationer, hvor det, med en dommergodkendelse, kan være til hjælp. Vi ser derfor også en mulighed for, at Rådet kan trække den endelige regulering i retning af, at man må udvikle og anvende AI-systemer, der baserer sig på biometrisk data, i helt særlige tilfælde siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef og fungerende branchedirektør i DI Digital.

Læs også: Danmark skal lede stor europæisk satsning på kunstig intelligens

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold