Danmark fungerer generelt supergodt, men positionen skal ikke tages for givet, for på flere områder får vi dumpekarakterer. Det skærper behovet for reformer, mener DI.

20.06.23 DIB Nyheder

IMD: Danmark er i top på global konkurrenceevne

For andet år i træk løber Danmark med sejren i Institut for Management Developments (IMD) rangliste over global konkurrenceevne. Vi gør mange ting rigtigt, men uden reformer går vi i stå, påpeger DI.

Efter en sammenligning af 64 lande på i alt 256 forskellige målepunkter kårer det internationale Institut for Management Developments (IMD) Danmark som verdens bedste målt på global konkurrenceevne. Kåringen er baseret på et gennemsnit på tværs af de mange indikatorer.

- Den årlige karakterbog er uddelt, og det ser godt ud for Danmark. Vi scorer rigtig mange topkarakterer. Danmark er en international mønsterelev i mange af disciplinerne inden for global konkurrenceevne, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Det er andet år i træk, at IMD giver Danmark den bedste placering. Vi gør det generelt rigtig godt inden for områder som åbenhed, infrastruktur, kompetencer og samfundsmæssige rammevilkår.

Mange positive faktorer

- Vi har et samfund som generelt bare er super velfungerende, og det er en klar styrke for virksomhederne. Danmark er kendetegnet ved effektiv lovgivning, fravær af korruption, social sammenhængskraft, motiverede medarbejdere, høj grad af digitalisering, socialt ansvarlige virksomheder og højt uddannede medarbejdere, siger Allan Sørensen.

Virksomhederne angiver at politisk stabilitet, adgang til højtuddannet arbejdskraft og en pålidelig infrastruktur er blandt de områder, der gør Danmark allermest attraktiv i den global konkurrence. Omvendt er der absolut ingen der vurderer, at vi er specielt konkurrencedygtige på skatteordninger og omkostninger.

Vi gør mange ting rigtigt i Danmark, men vi skal have fokus på at forbedre vores svagheder. Danmark skal være mere konkurrencedygtige på skatter og afgifter. Allan Sørensen, Cheføkonom

Nummer 53 målt på skattetryk

Karakterbogen viser, at Danmark scorer internationale dumpekarakterer på prisniveau, skattetryk, arbejdstid og lønomkostninger. Eksempelvis er Danmark nummer 53 på ranglisten over skattetryk og nummer 49 i prisniveau.

- Vi gør mange ting rigtigt i Danmark, men vi skal have fokus på at forbedre vores svagheder. Danmark skal være mere konkurrencedygtige på skatter og afgifter. Vi foreslår at eksempelvis at sænke selskabsskatten og permanentgøre fradraget på forskning og udvikling på 130 procent, siger Allan Sørensen.

Mangel på arbejdskraft bliver den helt store udfordring for væksten i de næste mange år. Uden reformer vil årtiers fremgang i dansk økonomi afløses af stilstand frem mod 2040.

- Over de næste 17 år er der stort set ikke udsigt til en eneste ekstra medarbejder til de private virksomheder, siger Allan Sørensen.

Læs også: 147.000 flere udlændinge beskæftiget i Danmark

Lang reformtørke 

Traditionelt har de danske politikere været gode til at reformere dansk økonomi. Siden 2006 er der gennemført reformer der øger beskæftigelsen med mere end 300.000 personer. Vi har nu haft en lang reformtørke, derfor er det godt vi har fået en bred regering med viljen til at reformere Danmark.

- Hvis Danmark også i fremtiden skal være virksomhederne foretrukne sted at drive deres forretning, så kræver det at vi holder fast i vores styrker og gennemfører reformer der gør op med vores svagheder. Høje omkostninger og mangel på arbejdskraft kan betyde at virksomhederne kigger mod udlandet i jagten på nye vækstmuligheder, siger Allan Sørensen.

Læs også: Sandahl: Regeringen gør klogt i at holde reformfokus

IMD's rangliste er baseret på et mix af statistisk materiale fra 64 lande samt svar fra 6.400 virksomhedsledere, der har svaret på 92 spørgsmål i en rundspørge.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold