Viceadm. direktør i DI, Thomas Bustrup, fik overrakt en gave af Ruslan Illichov, adm. direktør for DI's ukrainske søsterorganisation the Federation of Employers of Ukraine i december 2022, hvilket markerer den tætte kontakt med de to landes erhvervsorganisationer.

Foto: Ole Krogsgaard
11.07.23 DIB Nyheder

DI, 3F og FH går sammen om hjælp til Ukraines arbejdsmarked

Det vil kræve dygtige håndværkere og velfungerende virksomheder at genopbygge Ukraine. Derfor går DI, 3F og FH sammen i nyt projekt, der skal styrke lønmodtagere og arbejdsgivere i Ukraine.

Der skal dygtige murere, elektrikere, tømrere, smede og andre faggrupper til, når krigens massive ødelæggelser i Ukraine skal udbedres og genopbygges.

Det bliver en enorm opgave. Alene i havnebyen Mykolaiv er mere end 1.200 boligblokke, 5.000 huse og 2.000 rørledninger til vand, varme og el blevet helt eller delvist ødelagt af russiske bombardementer. Det bliver dyrt at genopbygge, men penge er ikke nok.

- Hvis der ikke er et velfungerende ukrainsk arbejdsmarked, bliver genopbygningen både dyrere og vanskeligere end nødvendigt. Derfor er vi gået sammen med fagforbundene 3F og FH om et projekt, der skal styrke både lønmodtagere og arbejdsgivere i Ukraine, siger Thomas Bustrup, viceadm. direktør i Dansk Industri.

Projektet er finansieret med 10 millioner kroner af Udenrigsministeriets udviklingsmidler under det østlige Naboskabsprogram.

- Ukraine skal genopbygges med mere bæredygtige løsninger. Det bliver kun muligt, hvis der er nok faglærte til at varetage opgaverne, og hvis de har de kompetencer, der er efterspurgte. Det er det, vi i Danmark blandt andet sikrer gennem et stærkt trepartssamarbejde om erhvervsuddannelserne og de tekniske skoler. Og det er disse erfaringer, vores ukrainske partnere ønsker inspiration fra, siger Thomas Bustrup.

Krigsveteraner skal uddannes og omskoles

I hele Ukraine er op imod 2,4 millioner job forsvundet som følge af invasionen. Næsten halvdelen af landets små og mellemstore virksomheder er eller har været lukket det seneste år, og landets bruttonationalprodukt vurderes at være faldet med 35 procent i 2022.

For at bidrage bedst muligt bliver projektets bidrag til styrkelse af Ukraines arbejdsmarked delt i en national indsats og en indsats i havnebyen Mykolaiv.

I Mykolaiv skal arbejdsmarkedets parter - både danske og ukrainske - være med til at uddanne og omskole blandt andet krigsveteraner og andre ukrainere, der er blevet fordrevet til Mykolaiv fra deres hjem i det østlige Ukraine.

- Veteranerne skal hjælpes til at kunne forsørge sig selv og samtidig bidrage til byens genopbygning og økonomiske udvikling generelt, siger Thomas Bustrup.

På nationalt plan skal projektet hjælpe fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til at samarbejde om, at Ukraine efter krigen får et konkurrencedygtigt arbejdsmarked, der tilbyder anstændige jobs under ordnede forhold.

- Genoprettelse af blandt andet transportsektoren, produktionen og infrastrukturen vil nyde gavn af, at reglerne på arbejdsmarkedet og den faglærte arbejdsstyrke lever op til EU’s standarder. Begge dele ser vi frem til at kunne hjælpe med på baggrund af danske erfaringer, siger Thomas Bustrup.

Læs også: Hundredevis af virksomheder vil genopbygge Ukraine

Fakta

Sådan kan du bruge DI i Ukraine

  • I forbindelse med genopbygningen af Ukraine har DI taget en række initiativer, som din virksomhed kan drage nytte af.
  • DI har sammen med sin ukrainske partner the Federation of Employers of Ukraine oprettet Denmark-Ukraine Business Coucil. Erhvervsrådet hjælper virksomheder med at identificere muligheder i udvalgte sektorer, finde nye partnere, og sikre tilgængeligheden af finansering. Denmark-Ukraine Business Council er støttet af Industriens Fond
  • DI arrangerer erhvervsmesser som ReBuild Ukraine i Warszawa og erhvervsfremstød i Ukraine i det omfang det bliver muligt.
  • Tilmeld dig DI’s følgegruppe for Ukraine, hvis du ønsker at følge situationen og DI’s aktiviteter tæt 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold