Regeringen vil med bidrage med yderligere 125 mio. kr. til europæisk rumforskning. Det vil også hjælpe danske virksomheder, som øger deres omsætning mange gange, når de deltager i europæiske rumprogrammer.

Getty Images
23.08.23 DIB Nyheder

Indsprøjtning til rumforskning styrker danske virksomheder

Regeringen ønske om at afsætte yderligere 125 mio. kroner til rumforskning på den kommende finanslov er en vigtig løftestang til dansk forskning og danske virksomheder, mener Dansk Industri.

Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M) er rejst til USA for at overvære opsendelsen af den danske astronaut, Andreas Mogensen til rummet med en plan om, at Danmark skal øge bevillingerne til rumforskning.

Helt præcist foreslår regeringen at øge den danske bevilling til det europæiske rumagentur ESA med 125 mio. kr. i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2024.

Bliver det vedtaget i Folketinget vil Danmarks samlede bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) formentlig stige fra 250 millioner kroner i 2022 til hele 425 millioner kroner i 2024.

Investering i fremtiden

Det er en virkelig god idé, mener Dansk Industri.

Organisationen har nemlig længe arbejdet for at øge investeringerne i ESA, da rumteknologi spiller en afgørende rolle for udvikling af blandt andet klimaovervågning, navigation og kommunikation.

Og der er gode eksportmuligheder i området.

- Når Andreas Mogensen nu skal ud på sin anden rummission, så er det sammen med udstyr fra danske virksomheder, der f.eks. skal skabe mere rent drikkevand. Rumteknologi kan kort sagt være med til at forebygge store kriser, og derfor har vi længe efterspurgt flere midler til rumforskning, for det er afgørende for både virksomheder og for samfundet. Regeringen skal derfor have ros for at tage et stort skridt fremad med bevillingen for 2024, som vi håber fortsætter i kommende år, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.

Pengene mangedobles

Beregninger fra Rambøll har tidligere vist at lande, der investerer i rummet får deres penge solidt igen. Danske virksomheder, som vinder opgaver blandt de frivillige programmer i ESA, øger deres omsætning med 4,5 kr., hver gang vi investerer 1 krone i ESA.

Gevinsterne ved dansk rumforskning er derfor store.

- Tallene taler deres tydelige sprog. Investeringer i rumforskning er en god idé for samfund og virksomheder. For det øger vores forståelse af universet, og skaber bedre løsninger, vækst og arbejdspladser ved hjælp af den teknologi, som udvikles til rumfarten. Og så er det vigtigt, at rumforskningen bidrager til at øge interessen for naturvidenskab og teknik. Forhåbentlig vil det betyde at flere unge får øjnene op for de fag, der skal løse menneskehedens udfordringer, lyder det fra Mikkel Haarder.

Danske forsøg

Andreas Mogensen skal være på den internationale rumstation ISS i seks måneder, og sendes afsted fra Kennedy Space Center i Florida fredag d. 25. august kl. 9.49 dansk tid.

Han tager afsted med tre kolleger og har rollen som commander på missionen, hvor han blandt andet skal udføre ti forsøg for danske virksomheder, som spænder fra klimaforskning over søvnforskning til test af filtersystem til vandrensning.

I forbindelse med opsendelsen holder DI fernisering for en udstilling om Andreas Mogensens rumrejse og den danske rumindustris bidrag til rejsen d. 25. august fra kl. 8. Udstillingen i forhallen til DI's hovedkvarter i København er åben for alle.

Læs også: NASA giver grønt lys til rumaffyring

6. a fra Johannesskolen på Frederiksberg på sneak peak-besøg hos DI's rumudstilling onsdag.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold