13.09.23 DIB Nyheder

Energipriser sender amerikansk inflation i vejret

Stigende energipriserne er skyld i, at inflationen i USA steg til 3,7 procent i august. DI forventer ikke flere rentetiltag for at holde inflationen nede.

Inflationen i USA steg til 3,7 procent i august. Det er anden måned i træk og langt mere end ventet, vurderer DI. 

- Det er især energipriser, der driver inflationen op. Derfor fører den tiltagende inflation næppe til en ny rentestigning i næste uge. Energipriserne stiger med mere end 10 procent på blot en måned, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han påpeger, at der også er gode nyheder i dagens inflationsrapport.

- Kerneinflationen fortsætter stille og roligt kursen nedad og er nu på det laveste niveau i næsten to år. I centralbanken er de mere optagede af kerneinflationen, da energipriserne kan svinge kraftigt og påvirke den samlede inflation, siger Allan Sørensen.

Selv om inflationen steg lidt, så faldt kerneinflationen til 4,3 procent i august.

- Dagens inflationsrapport vil blive nærlæst af direktørerne i den amerikanske centralbank. De skal i næste uge samles for, at vurdere om der skal ændres på renten, siger Allan Sørensen.

 

- Jeg tror den amerikanske centralbank vil holde renten i ro. Det seneste 1½ års mange rentestigninger skal have lov til at virke. Kerneinflationen er på vej ned og tempoet på arbejdsmarkedet er aftaget, siger Allan Sørensen.

 

- Amerikanerne skal nok væbne sig med lidt tålmodighed i forhold til rentesænkninger. Vi kommer nok ikke til at få nedsættelser af renten før i 2024, siger Allan Sørensen.

 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold