Der vil være meget nyt i forbindelse med de kommende rapporteringskrav. Derfor afholder DI sammen med Energistyrelsen, Toldstyrelsen og Erhvervsstyrelsen et webinar om CBAM den 11. januar for DI’s medlemsvirksomheder.

Foto: Colourbox
02.01.24 DIB Nyheder

Bliv klar til EU’s nye ’klimatold’– om få dage går det løs

31. januar skal virksomheder indrapporterer til ny såkaldte klimatold (CBAM) til myndighederne. DI er klar til at hjælpe dig i gang.

EU’s nye såkaldte klimatold, Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) er på trapperne. CBAM rammer en stribe danske virksomheder, der importerer visse CO2-intensive varer fra ikke-EU producenter i sektorerne jern, stål, aluminium, cement, elektricitet og gødning.

Toldstyrelsen har varslet spillereglerne til de berørte virksomheder, som for første gang skal aflægge rapport senest den 31. januar, for varer importeret i fjerde kvartal af 2023.

Da meget er nyt i forbindelse med de nye rapporteringskrav, afholder DI sammen med Energistyrelsen, Toldstyrelsen og Erhvervsstyrelsen et webinar om CBAM den 11. januar for DI’s medlemsvirksomheder.

Du kan tilmelde dig webinaret her 

Sikrer lige vilkår 

CBAM-mekanismen betyder, at hvis din virksomhed importerer de omfattede varer, skal der på sigt betales et beløb ved importen, der svarer til den CO2-afgift, der ville være blevet betalt, hvis varen var blevet produceret indenfor EU.

Formålet med mekanismen er at sikre lige vilkår for EU-producenter og importører og samtidig fremme den grønne omstilling ved at motivere til mere energieffektiv og CO2-neutral produktion i lande udenfor EU.

Det betyder, at jo mindre CO2-udledningerne er under produktion af de omfattede varer, jo lavere er CBAM-afgiften, når varen importeres til EU. CBAM bliver pålagt visse varer, baseret på deres toldkode. Det er altså toldkoden ved import fra tredjelande ind til EU, som bestemmer, om du skal indrapportere og betale CBAM-afgift.

Undtaget for CBAM er varer fra lande med en tilsvarende CO2-afgift eller andet effektivt klimainstrument som de eksempelvis har i Norge og Schweiz.

Her kan du se, hvilke told-koder, der er omfattet af CBAM

Betalingskrav fra 2026

CBAM implementeres over flere faser. Frem til udgangen af 2025 er der alene tale om et rapporteringskrav. Fra januar 2026 træder betalingskravet i kraft, hvor der skal betales CBAM-afgift ved import for de udledte emissioner under produktion af varen, svarende til CO2-kvoteprisen indenfor EU.

Du kan se en mere detaljeret gennemgang af CBAM-rapportens indhold her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anna Ipsen Nielsen

Anna Ipsen Nielsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3132
  • Mobil +45 3016 6508
  • E-mail aini@di.dk

Relateret indhold