DI oplever stadig, at mange virksomheder ikke kender til DI's eksportcertifikater. Som medlem af DI kan man endda få ydelsen til cirka halv pris. påpeger Jens Holst-Nielsen

18.01.24 DIB Nyheder

DI’s eksportcertifikater gav forspring til virksomhed

Antallet af virksomheder, der gør brug af DI’s eksportcertifikater er stærkt stigende. Alfa Laval i Kolding er særligt tilfredse med, at deres kontor i Polen kan stå for alle certifikater for deres kunder. DI-medlemmer får ydelsen til halv pris.

Næsten alle – eller mere præcist 9,6 ud af 10 - virksomheder vil anbefale andre i deres professionelle netværk at bruge DI Certifikatservice

Altså det handelskammer, der hjælper med at udstede eksportcertifikater til produkter, der skal eksporteres ud af EU.

Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt de virksomheder, der gør brug af ydelsen.

En af dem er Alfa Laval i Kolding.

- Indtil for cirka tre år siden fik vi lavet alle oprindelsescertifikater til vores kunder her i Kolding. De blev sendt til vores kontor i Kolding fra DI og så sendte vi dem videre ud til vores kunder, fortæller Vibeke Rose, project Coordinator & Shipping Specialist i Alfa Laval

Det tog lang tid før kunderne havde certifikaterne i hånden, og kostede mange kræfter.

Derfor kontaktede Vibeke Rose DI’s certifikatservice for at høre, om arbejdet ikke kunne lægges ud til Alfa Lavals Control Tower-enhed, som ligger i Krakow i Polen.

- Vi var first movers på det her med at lade udenlandske kontorer stå for opgaven, og da vi havde snakket lidt med DI’s certifikatservice om det, fandt de en løsning. I bund og grund kræver det blot, at de i Polen får et login til et system, hvor de så selv udfylder alle oplysninger. Systemet er super brugervenligt, så det har ikke givet problemer, siger Vibeke Rose.

Samtidig fik Alfa Laval så lavet det sådan, at når oprindelsescertifikaterne er udstedt, så sender certifikatservice dem direkte til Alfa Lavals kunder med kurer, hvis de har brug for et fysisk certifikat.

- Det har speedet processen gevaldigt op, og det har flyttet en stor arbejdsbyrde for os i Kolding, at de nu kan udfylde certifikaterne fra Polen, så det er vi megaglade for.

Læs mere om DI's Certifikatservice 

Halv pris for medlemmer

DI’s certifikatservice udbyder to hovedprodukter.

Dels oprindelsescertifikater, som alle produkter, der går ud af EU, skal have. Uanset om der er tale om en pose frø eller en stor container, skal man dokumentere, hvor produkterne er produceret.

Dels de såkaldte ATA carnet’er, som man får lavet, hvis man skal have udstyr med ud af EU, som hurtigt skal tilbage igen.

Det kan for eksempel være, hvis en virksomhed skal ud på en messe, og have udstyr med. Eller når et band som DAD skal ud og spille koncert og have al sin habengut med.

Med et ATA Carnet slipper man for at betale told og moms, fordi der er tale om ting, der tages ud og hjem igen inden for en relativ kort periode.

Siden 2018 har det været muligt at få lavet eksportcertifikaterne digitalt også, hvilket speeder tingene endnu mere op. Der er dog stadig situationer, hvor det er nødvendigt med et fysisk certifikat. For eksempel, hvis der skal andre myndigheder ind over eller hvis produktet skal til særlige lande.

- Vi ser dog en klar stigning i de digitale certifikater. Det tog særligt fat under corona, men fortsætter, og i DI var vi det første handelskammer i Danmark, der gik digitalt, fortæller Jens Holst-Nielsen, underdirektør med ansvar for global markedsudvikling i DI.

Han opfordrer DI’s medlemmer til at gøre brug af organisationens certifikatservice.

- Vi oplever stadig, at der er nogle virksomheder, der faktisk ikke ved, at vi har den her service. Det er ærgerligt. Også fordi man som medlem af DI kan få certifikaterne til cirka halv pris her, påpeger Jens Holst-Nielsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold