12.02.24 Tækkelauget Nyheder

Afskaffelse af St. Bededag som helligdag

Læs mere om afskaffelsen af St. Bededag, og den indflydelse, som ændringen har på lønforhold.

Regeringen har besluttet at afskaffe St. Bededag som helligdag fra 1. januar 2024. Det gør, at den tidligere store bededag anses som en almindelig arbejdsdag. Denne ændring har direkte indflydelse på lønforholdene for både månedslønnede/fastlønnede og timelønnede medarbejdere.

Nye regler

For månedslønnede/fastlønnede medarbejdere indebærer dette, at de skal kompenseres med 0,45 % af en årsløn svarende til værdien af en almindelig arbejdsdag.

For timelønnede medarbejdere gælder, at de skal have deres almindelige aftalte timeløn for arbejde udført på dagen, uden løntillæg. Overarbejdsbetaling opretholdes, hvis der udføres arbejde ud over den normale arbejdstid på dagen. Timelønnede funktionærer er ligeledes omfattet af disse regler.

Værd at vide

Spørgsmål: Hvilken betydning har afskaffelsen af St. Bededag for månedslønnede/fastlønnede medarbejdere?

Svar: For månedslønnede/fastlønnede medarbejdere indebærer dette, at de skal kompenseres med 0,45 % af en årsløn svarende til værdien af en almindelig arbejdsdag.

Spørgsmål: Hvordan påvirker afskaffelsen af St. Bededag lønnen for timelønnede medarbejdere?

Svar: Timelønnede medarbejdere skal modtage deres normale aftalte timeløn for arbejde udført på den tidligere store bededag uden løntillæg. Overarbejdsbetaling gælder, hvis der arbejdes ud over den normale arbejdstid på dagen.

Spørgsmål: Påvirker afskaffelsen af St. Bededag søgnehelligdagsopsparingen for timelønnede medarbejdere?

Svar: Nej, søgnehelligdagsopsparingen for timelønnede medarbejdere påvirkes ikke. Den indbetalte procentsats (typisk 12, 9% for byggeområdet) forbliver uændret. Den vil dog stige til 14,7% den 1. marts 2024.

Træsektionen understreger vigtigheden af at være opmærksom på disse ændringer og opfordrer medlemmer til at læse mere om afskaffelsen af St. Bededag her.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, så kan du kontakte DI’s personalejuridiske rådgivning her.

Relateret indhold